Un estudi català documenta la troballa del fòssil del llop etíop, una de les espècies més rares i amenaçades

  • L'estudi ha estat coordinat per Bienvenido Martínez-Navarro, investigador ICREA de l'Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA)

VilaWeb

ACN

17.05.2023 - 13:15

Un article publicat a la revista especialitzada Communications Biology documenta la troballa de l’únic fòssil del llop etíop (‘Canis simensis’), una de les espècies més rares i amenaçades del món. L’estudi, coordinat per l’investigador ICREA de l’Institut Català de Paleocologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA), Bienvenido Martínez-Navarro, data amb més d’1,5 milions d’anys l’antiguitat la mandíbula inferior dreta apareguda al jaciment de Melka Wakena, a les terres altes d’Etiòpia. Aquesta datació constata que la seva presència va ser molt anterior a la que fins ara s’havia considerat: menys de 100.000 anys.

La troballa del fòssil ha de permetre desenvolupar programes de recuperació i conservació, segons l’estudi. Actualment, la població no arriba als 500 individus —només 200 adults reproductors— repartits en diferents punts de les muntanyes més altes d’Etiòpia, a més de 3.000 metres sobre el nivell del mar, amb unes possibilitats de supervivència són mínimes. L’hàbitat característic de l’espècie és el prat de tipus afro-alpí, s’alimenta de rosegadors, llebres i carronya. També cooperen per caçar antílops, petites cabres i ovelles domèstiques.

Un equip de la Universitat Hebrea de Jerusalem va trobar el fòssil de la mandíbula en les excavacions del jaciment de Melka Wakena el 2017, fet que ha permès ara els investigadors a retrocedir la seva presència en el temps a l’Àfrica. És l’únic fòssil trobat fins ara. La troballa, segons els experts, és significativa per a la investigació sobre l’evolució humana a l’Àfrica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor