Un estudi on ha participat Can Ruti troba marcadors genètics que fan passar una covid greu

  • S'han identificat 13 regions del genoma humà estretament associades amb una infecció greu

VilaWeb
ACN
08.07.2021 - 18:23

L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), conegut popularment com a Can Ruti, ha estat un dels centres participants en una anàlisi genòmica mundial per identificar els factors que fan que pacients amb la covid-19 desenvolupin una malaltia greu i que d’altres presentin símptomes lleus o siguin asimptomàtics. Els resultats, que s’han publicat a la revista Nature, revelen que 13 regions del genoma humà (loci) estan estretament associades amb la infecció o una covid-19 servera. També s’han identificat factors causals com el tabaquisme i l’alt índex de massa corporal. L’estudi s’ha fet amb 50.000 pacients amb covid-19 i dos milions de controls no infectats de 25 països. L’IGTP ha aportat la informació clínica i genòmica de 5.000 voluntaris.

Aquest esforç global, anomenat COVID-19 Host Genomics Initiative (HGI), el va començar el març de 2020 Andrea Ganna, líder d’un grup a l’Institut de Medicina Molecular de Finlàndia (FIMM), a la Universitat de Hèlsinki, i Mark Daly, director del FIMM i membre del Broad Institute del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Harvard. L’IGTP s’hi va afegir a principis d’abril de 2020, just a l’inici del projecte.

La iniciativa ha esdevingut una de les col·laboracions més extenses en genètica humana i actualment inclou més de 3.300 autors i 61 estudis de 25 països.

Dels 13 loci que fins ara ha identificat l’equip internacional, dos tenien freqüències més altes entre els pacients d’ascendència de l’Àsia oriental o del sud d’Àsia que en els d’ascendència europea, subratllant la importància de la diversitat en els conjunts de dades genètiques.

Els investigadors destaquen un d’aquests dos locus en particular, a prop del gen FOXP4, que està relacionat amb el càncer de pulmó. La variant d’aquest gen associada a covid severa augmenta la seva expressió, suggerint que inhibir el gen podria ser una estratègia terapèutica. Altres locus associats a covid severa inclouen el gen DPP9, també implicat en el càncer de pulmó i la fibrosi pulmonar, i TYK2, que està implicat en algunes malalties autoimmunes.

Més enllà de la lluita contra la covid, les troballes publicades en el marc del consorci poden ajudar a proporcionar dianes per a futures teràpies i il·lustrar el poder dels estudis genètics a l’hora d’aprendre més sobre malalties infeccioses.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor