14.08.2023 - 21:40
|
Actualització: 16.08.2023 - 09:47
The Washington Post · Victoria Bisset
Fa anys que caminar unes deu mil passes diàries s’ha establert socialment com l’objectiu habitual dels qui pretenen de mantenir-se saludables i en forma. Ara, aquest mantra no respon a cap prova científica. De fet, un nou estudi ha descobert que els beneficis significatius per a la salut es noten caminant solament quatre mil passes el dia.
Un equip d’investigadors dirigit per Maciej Banach, professor de cardiologia preventiva a l’Acadèmia Mèdica de Lodz, a Polònia, ha analitzat 17 estudis basats en dades recollides de 200.000 individus durant més de 7 anys.
L’anàlisi ha mostrat que els beneficis de caminar es comencen a notar al voltant de les 2.300 passes el dia, distància associada amb una reducció significativa del risc de mort per una malaltia cardiovascular. Al voltant de les 4.000 passes, el risc de morir-se per qualsevol malaltia també comença a baixar. Totes dues xifres són per sota de les 5.000 passes que l’estudi estableix com la que determina allò que és considerat un estil de vida sedentari.
L’estudi encara ha demostrat més beneficis de caminar: cada 1.000 passes addicionals s’han associat amb una reducció d’un 15% del risc de morir per qualsevol malaltia, i un augment de 500 passes de mitjana el dia s’ha associat amb un descens d’un 7% del risc de mort per malaltia cardiovascular.
L’autor principal de l’estudi ha dit en una entrevista telefònica que aquesta investigació no pretenia pas de desacreditar els qui es marcaven l’objectiu de caminar deu mil passes el dia, sinó d’oferir esperança a aquells que maldaven cada dia per assolir aquesta xifra: “És un missatge molt important, perquè he tingut molts pacients que s’han desanimat”, explica.
Les conclusions de l’estudi s’han publicat a la prestigiosa revista European Journal of Preventive Cardiology.
Es calcula que no fer prou activitat física és el quart risc de mort a tot el món, fet que es tradueix en al voltant de 3,2 milions de morts l’any, segons l’Organització Mundial de la Salut.
Un estudi presentat l’any passat va alertar que els nivells mundials d’activitat física diària –per sota de les deu mil passes diàries de mitjana a tot el món– havien baixat després de la crisi causada per la covid-19 i no havien remuntat als nivells previs a la pandèmia.
El mantra de caminar deu mil passes el dia no té un origen científic, sinó que va sorgir d’una campanya de màrqueting japonesa que va agafar de lema el joc de paraules fonètic “metre de deu mil passes” per promocionar podòmetres.
Ara, les directrius oficials dels Estats Units sobre activitat física inclouen les passejades diàries de deu mil passes com un dels objectius a marcar-se per mantenir un estil de vida saludable.
L’autor de l’estudi subratlla que l’objectiu de la investigació no és pas animar la població a reduir el nombre de passes diàries, ans al contrari. De fet, el text presentat assenyala que els beneficis més notables per a la salut es troben entre les 7.000 passes diàries i les 13.000 per a més joves de 60 anys i entre 6.000 i 10.000 per als més grans.
A més, l’edat també hi juga un paper important. “Ens vam adonar que per als adults més joves, la reducció de la mortalitat era més alta, fins i tot superava el 50%”, diu Maciej Banach. Això pot ser a conseqüència d’un altre dels mantres habituals en la medicina: “Com més aviat, millor.” És a dir, aquells que comencen a dur un estil de vida saludable més joves, és més probable que gaudeixin de “beneficis per a la salut significativament més importants”.
“Per tant, no solament hem de recordar que cal fer activitat física amb regularitat, sinó també començar a fer-la com més aviat millor”, apunta Banach. Finalment, deixa clar que els beneficis d’augmentar el nombre de passes diàries són clars: “Com més caminem, millor”, sentencia.