16.05.2022 - 20:41
|
Actualització: 17.05.2022 - 12:53
Els bolets dels boscos pirinencs situats en una major altitud són els més afectats pel canvi climàtic. Així ho indica una recerca de la Universitat de Lleida, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), publicada a la revista científica Agricultura and Forest Meteorology. L’estudi conclou que des del 1976 la producció de bolets ha disminuït moderadament i preveu que continuï aquesta tendència fins l’any 2100, en funció de com evoluciona l’escalfament global.
Els resultats assenyalen que els boscos més afectats seran els subalpins i montans de pi roig i pi negre del Pirineu. De fet, en els pitjors dels casos, la producció de bolets podria caure prop de seixanta quilos per hectàrea el 2100. Malgrat tot, no tot són notícies negatives, a la resta del Principat la productivitat es mantindria estable.
Els investigadors han centrat l’atenció de l’estudi en la productivitat dels bolets micorrízics, com ara el rovelló, el cep i el rossinyol; i els sapròfits, on hi ha fongs com l’apagallums, el xampinyó i la múrgola. En aquest cas, l’estudi conclou que les espècies micoríziques esperen una disminució de la productivitat de manera general als boscos dels Pirineus. Mentre que les espècies sapròfites veuran com la seva productivitat augmenta significativament com més afecti el canvi climàtic als boscos més típicament mediterranis.