Un estudi apunta que la variant beta pot infectar ratolins, a diferència del virus original

  • Fins ara, tan sols s'infectaven si eren ratolins transgènics

VilaWeb

Redacció

09.08.2021 - 12:27
Actualització: 09.08.2021 - 12:57

La variant beta del coronavirus pot infectar també ratolins, segons un estudi. La primera variant del coronavirus que hi va haver a Europa només podia infectar ratolins transgènics. En canvi, la variant beta –detectada per primera vegada a Sud-àfrica– pot infectar ratolins de laboratori normals. Segons els investigadors, el canvi de paradigma simplifica l’anàlisi de la infecció per SARS-CoV-2 en animals perquè permet de fer servir ratolins normals. L’estudi compta amb investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Amb ratolins normals, la comunitat científica podria fer servir un model experimental amb susceptibilitat natural al virus. L’estudi mostra que les variants poden infectar espècies animals a les quals no afectava el virus original. En aquest sentit, es posa el focus en la interdependència de la salut humana i l’animal.

L’equip investigador estudiava la infecció per diferents variants del SARS-CoV-2 en models animals quan va veure que la variant beta era capaç d’infectar ratolins de laboratori.

Infecció amb símptomes lleus

La malaltia que origina aquesta variant als ratolins és lleu, és a dir, no arriben a tenir símptomes severs, atès que el sistema immunitari dels ratolins la pot resoldre sense complicacions. Aquestes dades contrasten amb la malaltia que causa el SARS-CoV-2 als ratolins transgènics, en què la infecció és molt severa i els acaba matant.

Les variants actuals del SARS-CoV-2 tenen unes característiques –més transmissibilitat i capacitat d’evadir la resposta immunitària– que fan que hi hagi més probabilitat que infectin també a més organismes no humans. Per això, els investigadors defensen de dedicar esforços a estudiar com circula el virus també en animals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor