09.08.2021 - 12:27
|
Actualització: 09.08.2021 - 12:57
La variant beta del coronavirus pot infectar també ratolins, segons un estudi. La primera variant del coronavirus que hi va haver a Europa només podia infectar ratolins transgènics. En canvi, la variant beta –detectada per primera vegada a Sud-àfrica– pot infectar ratolins de laboratori normals. Segons els investigadors, el canvi de paradigma simplifica l’anàlisi de la infecció per SARS-CoV-2 en animals perquè permet de fer servir ratolins normals. L’estudi compta amb investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Amb ratolins normals, la comunitat científica podria fer servir un model experimental amb susceptibilitat natural al virus. L’estudi mostra que les variants poden infectar espècies animals a les quals no afectava el virus original. En aquest sentit, es posa el focus en la interdependència de la salut humana i l’animal.
L’equip investigador estudiava la infecció per diferents variants del SARS-CoV-2 en models animals quan va veure que la variant beta era capaç d’infectar ratolins de laboratori.
Infecció amb símptomes lleus
La malaltia que origina aquesta variant als ratolins és lleu, és a dir, no arriben a tenir símptomes severs, atès que el sistema immunitari dels ratolins la pot resoldre sense complicacions. Aquestes dades contrasten amb la malaltia que causa el SARS-CoV-2 als ratolins transgènics, en què la infecció és molt severa i els acaba matant.
Les variants actuals del SARS-CoV-2 tenen unes característiques –més transmissibilitat i capacitat d’evadir la resposta immunitària– que fan que hi hagi més probabilitat que infectin també a més organismes no humans. Per això, els investigadors defensen de dedicar esforços a estudiar com circula el virus també en animals.