30.01.2023 - 19:23
|
Actualització: 31.01.2023 - 23:03
La immunitat davant de la covid-19 s’enforteix a mesura que passa més temps entre la vaccinació i la infecció. Així es desprèn d’un nou estudi d’investigadors de l’Oregon Health & Science University (Estats Units) que s’ha publicat a la revista científica JCI Insight.
Els investigadors van mesurar la resposta d’anticossos en mostres de sang d’un grup de persones que tenien l’anomenada “immunitat híbrida” per dues vies: mitjançant la vaccinació seguida d’una infecció o la vaccinació després de contraure la malaltia.
Van mesurar la resposta immunitària en mostres de sang de noranta-sis empleats generalment sans i van descobrir que la resposta immunitària era més forta com més gran és el període de temps transcorregut entre la vaccinació i la infecció. L’interval més llarg mesurat va ser de 404 dies.
Els resultats suggereixen que els reforços del vaccí no s’haurien d’espaiar més d’un any, almenys entre persones sanes. “Els intervals més llargs entre la infecció natural i la vaccinació semblen reforçar la resposta immunitària en persones més sanes”, ha afirmat Fikadu Tafesse, coautor de l’estudi.
Les troballes proposen que la magnitud, la potència i l’amplitud de la resposta immunitària híbrida augmenten amb un període de temps més llarg entre l’exposició al virus, sigui mitjançant la vaccinació o la infecció natural.
Segons els investigadors, és probable que això estigui relacionat amb la maduració de la resposta immunitària de l’organisme amb el pas del temps: “El sistema immunitari aprèn. Si amplifiques una resposta, el que ens diu aquest estudi és que potser vols potenciar aquesta resposta després d’un període més llarg d’aprenentatge en comptes del principi de l’exposició”.
A més, l’equip de recerca va descobrir que no era rellevant si algú desenvolupava immunitat híbrida en vaccinar-se després de contraure la COVID-19 o després d’una infecció inicial després de la vaccinació. Tots dos grups van desenvolupar una resposta immunitària igual de potent.
L’estudi suggereix una potència duradora de les anomenades “cèl·lules de memòria”, les cèl·lules B que reconeixen un virus invasor i generen anticossos proteics per neutralitzar el virus i les variants. Els autors escriuen que un grup com més va més gran de persones que han contret el virus del SARS-CoV-2 poden beneficiar-se de la vaccinació, encara que l’hagin endarrerit fins ara.
Confiar únicament en la infecció natural és una mala idea: “Atès als riscos de malaltia greu, complicacions a llarg termini i mort”, comenten els investigadors.