03.04.2024 - 13:49
|
Actualització: 03.04.2024 - 20:31
L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació La Caixa, ha encapçalat un estudi que conclou que les experiències d’estrès en pacients de mitjana edat poden ser un factor de risc d’Alzheimer més endavant, segons que ha informat avui en un comunicat.
L’objectiu de l’estudi, publicat a Annals of Neurology, era avaluar si l’acumulació d’esdeveniments vitals estressants durant la vida podria influir en el desenvolupament de patologies relacionades amb l’Alzheimer.
La investigació, en què ha col·laborat el Beta Brain Research Center (BBRC), de la Fundació Pasqual Maragall, també associa els fets estressants de la infantesa a processos neuroinflamatoris relacionats amb el desenvolupament d’Alzheimer en etapes posteriors.
1.290 voluntaris amb antecedents directes d’Alzheimer
Els investigadors han comptat amb 1.290 voluntaris de la cohort ALFA de Barcelona sense deteriorament cognitiu, però amb antecedents familiars directes d’Alzheimer. Els participants han fet entrevistes per avaluar el nombre de fets vitals estressants, i s’han sotmès a puncions lumbars i ressonàncies magnètiques per analitzar diversos biomarcadors vinculats amb l’Alzheimer.
Diferències per sexes a l’impacte de l’estrès
L’estudi ha relacionat nivells més elevats de la proteïna beta amiloide, clau en el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer, amb l’acumulació d’experiències estressants durant la mitjana edat. Per això la investigadora d’ISGlobal Eleni Palpatzis ha dit: “És possible que aquests anys representin un període vulnerable en què experimentar estrès psicològic pugui tenir un impacte durador en la salut cerebral.”
“Els nostres resultats fan pensar que els mecanismes pels quals els factors estressants de la vida afecten la salut cerebral d’homes i dones són diferents: acumulació de proteïna amiloide en els homes i atròfia cerebral en les dones”, diu Eider Arenaza-Urquijo, investigadora d’ISGlobal i darrera autora de l’estudi.