L’entusiasme marca l’estrena del Girona a la Lliga de Campions: “Ens col·loca al mapa mundial”

  • Les expectatives per l'aventura europea s'han desfermat en una ciutat que fa mesos que fa servir els èxits del club d'impuls social i econòmic

VilaWeb
Pere Millan Roca
17.09.2024 - 21:40
Actualització: 18.09.2024 - 02:23

El somni s’ha fet realitat. Aquest vespre, el Girona Futbol Club debuta a la Lliga de Campions, la màxima competició continental del futbol de clubs. Serà a les 21.00 contra el totpoderós París Saint-Germain, el club que és propietat de l’emir de Catar, Tamim bin Hamad al-Thani. El Girona, doncs, recull els fruits de la gran temporada passada, en què va sorprendre el món del futbol aconseguint la tercera posició de la lliga espanyola, amb 81 punts.

L’entusiasme per l’aventura europea s’ha desfermat en una ciutat que fa mesos que fa servir els èxits del club d’impuls social i econòmic. “És un somni. Pocs gironins s’havien imaginat que fos possible, però la fita de la temporada passada va ser extraordinària i va canviar tots els paràmetres mentals que teníem sobre el nostre límit. Els gironins som gent orgullosa de la nostra ciutat i, per tant, portar el nom de Girona arreu d’Europa encara ens farà més feliços”, diu el batlle, Lluc Salellas. “Ens sentim com el primer dia que vam jugar a la primera divisió. Som en una dimensió desconeguda, però molt ben parida. És molt bonic de viure”, explica Pepe Sierra, soci número seixanta-dos i president de la Penya Immortal i de la federació de penyes del club.

L’expectació ha anat creixent a mesura que s’acostava la data i a la ciutat no es parla de res més. “Fa quinze dies que vivim el partit! És la conversa del carrer –diu Sierra–. Malgrat que, en general, els gironins som gent continguda, es respira expectació i il·lusió per uns mesos que seran molt especials”, afegeix Salellas.

En el vessant econòmic, el 2022 un estudi de la Cambra de Comerç de Girona va calcular que l’impacte econòmic de l’ascens simultani del futbol i el bàsquet a la primera divisió era de quaranta milions d’euros. Ara es preveu que l’arribada de la Lliga de Campions a la ciutat encara l’engrandeixi. El president de la cambra, Jaume Fàbrega, ja va dir l’any passat a VilaWeb que una possible classificació per a la competició europea tindria efectes significatius en l’activitat econòmica de la ciutat.

Es preveuen desplaçaments multitudinaris d’afeccionats

El debut és a l’estadi del Parc dels Prínceps de París, i prop de nou-cents afeccionats acompanyaran l’equip. Una xifra que Sierra considera molt important tenint en compte les circumstàncies. “És una pena que hàgim tingut tan poc temps per a preparar el desplaçament. Fa només dues setmanes que es va fer el sorteig. Té molt mèrit que hi vagin mil persones, però crec que si ens hagués tocat més endavant n’hi hauria molt més. Jo mateix i molta altra gent que conec no hi podem ser per qüestions de feina.”

La resta de rivals a domicili seran el PSV Eindhoven neerlandès, l’SK Sturm Graz austríac i el mític Milan italià, set vegades campió de la competició. “A Eindhoven i Graz serà complicat, perquè són ciutats petites i costa d’arribar-hi, però crec que el de Milà serà el desplaçament d’afeccionats més gran de la història del club. És relativament a prop, tenim temps per a preparar-ho i tant l’estadi com el rival són especials”, diu.

Canvis al club per a poder competir a Europa

La progressió de la institució aquests darrers anys ha estat meteòrica. Es va fundar el 1930, però no va ser fins la temporada 2007-2008 que van fer el gran salt endavant, arribant a segona divisió i, per tant, al futbol professional. A més, va ser a punt de desaparèixer unes quantes vegades, sobretot els anys 2012 i 2013, quan va arribar a entrar en concurs de creditors i tenia un deute de 2,3 milions d’euros amb la hisenda espanyola. Ara, el 2017 va passar a formar part del City Football Group, un grup empresarial que administra una xarxa de clubs de futbol, propietat d’Abu Dhabi United Group, una empresa privada d’inversió del xeic Mansour bin Zayed al-Nahyan. L’equip principal del grup és el Manchester City de la Premier League, però tenen més equips repartits per tot el món. La bona gestió esportiva i l’impuls econòmic de la nova propietat ha permès que, en set anys, el club hagi passat de la segona divisió a jugar la Lliga de Campions.

Com que el City també juga la Lliga de Campions, el grup ha transferit les accions del Girona a un fideïcomís cec supervisat per un grup designat per la UEFA. És la manera de complir l’article 5 del reglament d’integritat esportiva de la UEFA i poder-hi coincidir. A més, tres dels cinc vocals del consell d’administració del club gironí que també formaven part simultàniament del City –John MacBeath, Simon Cliff i Ingo Bank– se n’han hagut de desvincular.

Aquesta separació del City també afecta la plana esportiva. Aquest estiu, el Girona no ha pogut fer negocis ni amb el club anglès ni amb cap altra entitat del City Group. Això ha fet que operacions d’anys anteriors, com les que havien permès l’arribada de futbolistes cedits –SavinhoYan Couto– o traspassats –Valentín Castellanos, per exemple– no s’han pogut acomplir.

A més, les normes de la UEFA quant als estadis han obligat el club a reformar l’estadi de Montilivi i a retirar-ne les grades supletòries. Això ha fet baixar la capacitat: dels 14.600 seients habituals a uns 9.500.

montilivi girona

L’exemple de Vila-real

Una delegació de l’Ajuntament de Girona, encapçalada pel batlle, Lluc Salellas, va visitar fa dues setmanes el municipi de Vila-real (Plana Baixa) per reunir-se amb el batlle, José Benlloch, i la vice-batllessa, Maria Fajardo. Volien saber com eren els protocols de seguretat i de desplegament de serveis públics que s’han desplegat a la ciutat en els partits del Vila-real CF en competicions europees aquests darrers anys. Malgrat que Girona té més del doble d’habitants que no Vila-real, són dues ciutats semblants en superfície i, per tant, són petites tenint en compte la mida estàndard de les localitats que acullen habitualment partits de la Lliga de Campions. “Va ser un exercici molt interessant i sobretot necessari. Tot i que Vila-reial és una població més petita, la seva expertesa després d’una quinzena de temporades en competició europea va ser molt útil per a preparar-nos per als partits que vindran, sobretot en seguretat, mobilitat i acollida d’afeccionats rivals”, explica Salellas.

La delegació gironina també es va reunir amb el regidor de Seguretat, Toni Marín, i els responsables de la policia local.

Un nou boom turístic?

L’arribada de la Lliga de Campions a la ciutat també desperta dubtes. L’estiu ha estat marcat pel debat sobre el turisme en massa. Més de 400 persones es van manifestar a Girona al juliol per a protestar contra el turisme. Ara hi ha la temença que la participació del club en la màxima competició continental tingui un altre impacte en el nombre de visitants, com el que va originar el rodatge de la sèrie Joc de trons.

El batlle Salellas demana prudència: “Girona és una ciutat que agrada i que és al radar de desenes de milers de persones quan han de decidir on viatjar. Realment, a hores d’ara no sabem si l’experiència de la Champions farà augmentar el nombre de turistes que vulguin venir a la nostra ciutat més enllà dels dies de partit.” Per una altra banda, Pepe Sierra creu que es notarà. “Ja ha passat en l’àmbit de l’estat espanyol. Hi ha molta gent que ha vingut pel futbol i després hi ha tornat a visitar la ciutat perquè li ha agradat. Jugar la Champions ens col·loca al mapa mundial”, diu.

Un altre interrogant és com afectarà l’arribada d’afeccionats rivals. Les setmanes vinents, Montilivi rebrà la visita de clubs com l’Arsenal anglès, el Feyenoord neerlandès i l’Slovan de Bratislava eslovac. Les afeccions d’aquests clubs són conegudes per la fidelitat, però en el cas del Feyenoord l’Slovan de Bratislava també per la violència de les faccions ultres. L’any passat els seguidors neerlandesos van fer destrosses i van tenir conductes violentes en la visita a Madrid per a jugar contra l’Atlètic.

Expectatives realistes

Malgrat la bona temporada passada, els afeccionats del Girona intenten de tocar de peus a terra abans de l’aventura europea. “Esperem no fer-hi el ridícul, perquè hem de centrar-nos en la lliga. Hi ha molts equips que han fet una temporada a Europa però han acabat baixant a segona. Volem somniar Europa, però sense oblidar que allò que ens tornarà a dur a Europa és la lliga”, diu Sierra.

girona

Una visió gairebé oposada a la del batlle, que vol ser més optimista: “Aquest estiu han marxat jugadors importantíssims i això segur que es notarà… Crec que enguany podem tornar a lluitar per assolir places europees. I a la Champions… El Vila-real també ha arribat dues vegades a unes semifinals. Qui sap!”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor