Estrella Damm es disculpa per haver manipulat la Viquipèdia per fer publicitat

  • La cervesera ha editat l'entrada sobre l'estiu perquè digués que l'estació començava quan es publicava l'anunci d'Estrella Damm

VilaWeb
Captura d'imatge de l'entrada de la Viquipèdia manipulada per Estrella Damm.

Redacció

09.06.2023 - 16:59
Actualització: 09.06.2023 - 17:08

Estrella Damm s’ha disculpat després d’haver penjat a les xarxes socials una imatge amb la manipulació d’una entrada a la Viquipèdia amb fins publicitaris, concretament promocionar el seu anunci estival, que enguany protagonitzat Bad Gyal. La cervesera ha editat el text de la pàgina dedicada a l’estiu. “És una de les quatre estacions de les zones temperades. Comença quan es publica l’anunci d’Estrella Damm i acaba amb l’equinocci de tardor”, deia el paràgraf manipulat.

Més tard, quan el perfil de la Viquipèdia a Twitter –gestionat per voluntaris– ha denunciat la manipulació, l’empresa ha esborrat el piulet i ha demanat disculpes. “Vandalitzar un projecte de coneixement lliure i voluntari com la Viquipèdia per a publicitat comercial és patètic. […] Fer-ho durant l’època d’exàmens i de la selectivitat, una actitud execrable”, ha criticat el compte.

En un altre piulet, el viquipedista i activista Xavier Dengra ha deixat constància del registre de les alteracions que ha fet Estrella Damm en l’article. “Tot s’hi val jugant i folkloritzant la llengua petita. I si ho fes en la llengua franca (castellà)? La premsa bulliria”, ha criticat.

“Sentim les molèsties”

En resposta de la denúncia de la Viquipèdia, la cervesera ha lamentat les molèsties que ha causat l’edició. “Mai hem volgut confondre els estudiants, ni ningú de la comunitat, només era un gest amb to d’humor. Disculpeu l’inconvenient”, han dit.

Una estratègia comercial polèmica

La manipulació d’articles de la Viquipèdia amb finalitats comercials no és una cosa inèdita. De fet, en alguns casos, ha causat molt de rebombori a la premsa internacional. El 2019, per exemple, hi va haver molta polèmica amb un cas que esquitxava la marca de roba The North Face.

Concretament, l’empresa nord-americana –en una campanya instigada per l’agència Leo Burnett Tailor Made– es va aprofitar del posicionament de la Viquipèdia en les cerques d’imatge de Google i va canviar la fotografia d’unes quantes entrades perquè apareguessin les seves peces de roba.

The North Face va reivindicar l’acció amb un vídeo, que repassava algunes de les manipulacions. La resposta de la Viquipèdia va ser ràpida: va eliminar les imatges i va emetre un comunicat de condemna. L’empresa es va acabar disculpant: “Creiem profundament en la missió de la Viquipèdia i ens disculpem per haver participat en una activitat inconsistent amb aquests principis.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor