19.01.2022 - 12:18
|
Actualització: 19.01.2022 - 16:35
El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) no ha admès a tràmit els recursos presentats pels joves d’Altsasu. En el pronunciament, el tribunal no entra a valorar el fons de les demandes i no admet recurs, de manera que el recorregut jurídic a Europa s’acaba ací.
Una vegada el Suprem va haver ratificat la sentència als set condemnats per una baralla amb guàrdies civils en un bar l’any 2016, aquests van recórrer al TEDH per falta d’imparcialitat, absència d’un judici just i desproporció en les penes de presó, que en algun cas eren de nou anys i mig. El mes de juliol el tribunal europeu va confirmar que havia rebut les demandes, un fet que es va confondre amb una admissió a tràmit.
Després de la deliberació, el tribunal ha decidit de no admetre a tràmit cap dels recursos. Un dels sis condemnats, Iñaki Abad, ha estat qui ha fet pública la notícia a les xarxes socials. “Davant el desemparament de totes les institucions judicials, queda una societat que ho ha entès perfectament”, ha dit.
Finalmente el Tribunal Europeo de Derechos Humanos, NO admite a trámite nuestra demanda. Frente al desamparo de todas las instituciones judiciales, queda una sociedad que lo a entendido perfectamente. Pese a perder en #TEDH, seguiremos denunciandolo siempre.
Fin de la historia. pic.twitter.com/vV5OLUiOHE— Iñaki Abad (@abad_altsasu) January 19, 2022
Amaia Izko, una de les advocades dels joves, en declaracions VilaWeb, ha lamentat que el pronunciament no admeti cap recurs i que, per tant, ací s’acabi el recorregut judicial: “És un cop, però comptàvem que això pogués passar. El fet que no hi hagi una resolució sobre les irregularitats del procediment no resta l’anàlisi crítica que la societat ha fet de tot allò que va passar. Ens quedem amb això.”
El grup Altsasu Gurasoak, format per les mares i els pares dels joves condemnats, han lamentat la decisió del tribunal pel poder simbòlic que té, tot i que consideren que no lleva valor a la seva denúncia, per la gran injustícia del cas.
Els joves van exhaurir el recorregut judicial a l’estat espanyol l’any 2019 amb la ratificació de la condemna al Tribunal Suprem. Aquesta instància va rebaixar lleument les penes de presó, però les va mantenir altes. La reducció de penes es va fonamentar en l’eliminació de l’agreujant de discriminació i d’abús de superioritat en el cas del delicte d’atemptat contra l’autoritat, juntament amb la supressió a dos dels acusats d’algun dels delictes de lesions, per falta de proves.