Estrasburg reconeix l’autoritat del grup d’experts de l’ONU que va exigir la llibertat dels presos

  • El TEDH refusa un cas sobre presó preventiva a Turquia que l'òrgan d'experts de Nacions Unides ja havia confirmat com un empresonament 'arbitrari'

VilaWeb

ACN

06.06.2019 - 19:34
Actualització: 06.06.2019 - 21:32

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha refusat un cas de presó preventiva a Turquia aplicant jurisprudència pròpia que reconeix el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU com a ‘instància internacional’. El TEDH, amb seu a Estrasburg, ha assegurat que no podia pronunciar-se sobre l’empresonament preventiu de Çetin Doğan i Cem Aziz Çakmak, acusats d’haver perpetrat un cop d’estat i ara ja alliberats, perquè aquest òrgan ja va confirmar que l’encarcerament era ‘arbitrària’. El tribunal recorda sentències anteriors seves en què validava el grup d’experts de l’ONU i no accepta el cas turc per ‘evitar multiplicar procediments internacionals dels mateixos casos’.

Fa pocs dies que el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides va determinar que la presó preventiva dels presos polítics Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueres era ‘arbitrària’ i va demanar-ne l’alliberament a les autoritats espanyoles. La reacció de la premsa i el govern espanyols va ser d’injuriar el grup i menystenir-ne el valor.

Ara com ara, tan sols la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha portat la seva presó preventiva al tribunal d’Estrasburg, que encara no s’hi ha pronunciat.

Raonament sobre el grup

Amb jurisdicció als països signants de la Convenció Europea de Drets Humans, el tribunal d’Estrasburg reconeix al Comitè de Drets Humans de l’ONU –amb jurisdicció als signants de la Convenció Internacional de Drets Civils i Polítics– com a instància internacional on poden recórrer els particulars. En la sentència del 2005 pel cas Peraldi contra França, el TEDH va determinar que el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries tenia uns procediments ‘similars’ al Comitè Drets Humans de l’ONU i, per tant, l’incloïa a la categoria ‘d’instància internacional’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor