Estònia trenca un tabú: per primera vegada vota més gent per internet que a les urnes

  • El Partit Reformista de Kaja Kallas guanya les legislatives i mantindrà el rumb de la política estoniana i el suport a Ucraïna

VilaWeb
La primera ministra Kaja Kallas, votant electrònicament en una llibreria de Tallin. (Fotografia de Valda Kalnina)
VilaWeb – Agències
06.03.2023 - 00:29
Actualització: 06.03.2023 - 08:08

Les eleccions nacionals d’Estònia d’ahir han significat un nou rècord de votació electrònica al món i per primera vegada hi ha hagut més votants per internet que no pas en els col·legis electorals. Estònia és un dels països pioners en democràcia electrònica i ja va introduir la possibilitat de votar per internet en les eleccions municipals de 2005. Aleshores només va fer servir aquest mètode un 2% de la població. La xifra, però, ha anat creixent i en les eleccions locals de 2021 ja es va situar en el 46%. En total en aquestes eleccions 313.514 han votat per internet i  301.495 han fet servir papereta i urna.

Els resultats, encara provisionals, han donat la victòria al Partit Reformista de la primera ministra Kaja Kallas, que ha guanyat quatre escons, situant-se en 38 sobre els 101 del parlament. El segon lloc ha estat pel Partit Conservador Popular, d’extrema dreta, que ha perdut dos escons, quedant-se en 17. El gran perdedor de les eleccions ha estat el Partit de Centre que ha perdut 11 vots i s’ha quedat només amb 15 escons. Per contra la sorpresa l’ha donat el partit liberal Estònia 200 que ha entrat per primer cop al parlament amb 14 escons. El parlament el completaren el Partit Socialdemòcrata amb 9 escons, n’ha perdut un i els conservadors de Pro-Pàtria, que tindran 8 escons, quatre menys dels que tenien.

Amb aquest panorama Kallas no tindrà problemes per a formar un nou govern ja que la suma del seu propi partit i Estonia 200, amb qui podria formar, ja supera la majoria absoluta. Això li permetrà mantenir la política exterior d’Estònia en la posició pro-europea i de fermesa davant Rússia que ha mantingut els darrers anys. Fins ara Kallas havia governat amb dues coalicions diferents, la primera fins al 2022 amb el Partit de Centre i la segona amb els social-demòcrates i Pro-Pàtria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor