15.02.2017 - 22:00
|
Actualització: 16.02.2017 - 02:21
El govern d’Estònia ha anunciat un pla que convertirà aquest país bàltic en el més descentralitzat del món. Les institucions de l’estat que ara hi ha a la capital, Tallin, seran recol·locades en les divuit ciutats principals del país; si pot ser totalment o, si més no, parcialment. Amb això, el govern estonià vol evitar que l’estat sigui percebut com un ens centralitzador. D’aquesta manera també es distribuiran per tot el país els recursos i els llocs de feina. La decisió final ha de ser discutida pel parlament i ha aixecat una certa controvèrsia, però el disseny de l’operació és molt detallat i tot fa pensar que, per més que sigui modificada, se’n mantindrà la part fonamental.
Disset ciutats rebran institucions de l’estat que ara són a Tallin, si el pla acaba reeixint. Seran totes les capitals de província i les ciutats més grans de les dues illes principals.
Segons el primer projecte presentat pel govern, a Kuressaare s’hi establirà la loteria nacional, a Kardla l’agència de duanes i tributs, a Haapsalu l’institut nacional de salut, a Paldiski el gruix de l’exèrcit, a Pärnu les institucions de control del transit ferroviari i terrestre, a Rapla les autoritats de la competència, l’oficina de patents i les de protecció de dades i els consumidors, a Viljandi els serveis estatístics de l’estat i el museu nacional, a Paide els serveis tècnics de la seguretat social, a Tapa la central dels ferrocarrils, a Valga tots els serveis relacionats amb el medi, a Jõgeva els serveis de veterinària i alimentació, a Rakvere els serveis geològics i d’empresa, a Võru la inspecció del medi, a Põlva la gestió forestal, a Jõhvi el Ministeri de Justícia i algunes empreses públiques i a Narva l’acadèmia de seguretat i les institucions de control de l’emigració. Tartu, la segona ciutat del país, rebrà tot d’institucions de diversos ministeris.
L’especialització de cada ciutat té a veure amb els recursos o les situacions locals. Per exemple, Narva gestionarà l’emigració perquè és el punt principal d’entrada d’emigrants, car fa frontera amb Rússia, la gestió forestal s’establirà a Põlva, que és la regió més boscosa del país i el trànsit ferroviari es dirigirà des de Pärnu perquè serà el punt d’entrada al país de la línia Bàltica d’alta velocitat.
Les crítiques per la possible complexitat del sistema han estat contestades argumentant que el govern estonià és un dels més telemàtics del món i per això pràcticament no requereix gestió personal. El govern defensa que l’estat és la primera empresa del país i que és lògic que contribueixi a la riquesa de totes les regions i no tan solament de la capital.