Ester Nin, cent punts Parker

  • Dos vins del Priorat elaborats per aquesta enòloga han rebut els cent punts de la llista Parker, que elabora la revista nord-americana The Wine Advocate

VilaWeb
Ester Nin i Carles Ortiz. Foto: Vila Viniteca.

Text

Montserrat Serra

08.10.2022 - 21:40
Actualització: 08.10.2022 - 21:48

Ester Nin és l’enòloga que aquesta setmana ha estat protagonista al món del vi a Catalunya i en l’àmbit internacional, després de la publicació de les noves puntuacions de la coneguda llista de punts Parker, que apareix a la revista The Wine Advocate. El tastador a l’estat espanyol, Luis Gutiérrez, ha donat la màxima puntuació a Nit de Nin Mas d’en Caçador 2020, de Família Nin-Ortiz i també ha donat cent punts al Clos i Terrasses Clos Erasmus 2020, de Daphne Glorian (un vi que és la quarta vegada que aconsegueix tots cent punts). Ester Nin és l’enòloga de tots dos vins. A més, un altre vi del celler d’Ester Nin, la Coma d’en Romeu 2020, ha obtingut noranta-nou punts.

La llista Parker és significativa a Catalunya, perquè va ser gràcies a aquesta llista que fa trenta anys el Priorat es va fer visible i es va col·locar entre els grans territoris vinícoles del món. Van ser els vins dels elaboradors d’una generació anterior a la d’Ester Nin els qui hi van arribar, els anomenats “els cinc magnífics”: Álvaro Palacios, René Barbier, Josep Lluís Pérez, Daphne Glorian i Carles Pastrana. Els vins d’aquesta generació de vinaters del Priorat continua dalt de tot, tan sols cal veure els cent punts del vi de Daphne Glorian i els 99-100 punts que Gutiérrez ha donat a l’Ermita 2021 d’Álvaro Palacios. Però Ester Nin representa una nova generació pel Priorat, la que segueix i la que ha entroncat amb les arrels més fondes del Priorat vinícola històric.

Ester Nin (el Pla de Manlleu, l’Alt Penedès, 1972) no és nascuda al Priorat, però hi va arribar de jove i ja formada. Va estudiar biologia i enologia amb Sara Pérez, filla de Josep Lluís Pérez de Mas Martinet, i quan van acabar els estudis, amb un fort vincle creat, Nin es va traslladar a viure al Priorat el 2001. Va treballar per a uns quants cellers fins que va conèixer Carles Ortiz, s’hi va aparellar i junts van fundar el celler Família Nin-Ortiz a Porrera el 2008.

Ester Nin va imprimir la seva personalitat, el seu caràcter, els seus valors i les seves prioritats al seu primer vi en solitari, a partir de l’any 2004, quan va comprar una vinya en coster i així començà l’aventura del Nit de Nin, que ara arriba més amunt en reconeixement, però que ja ho era tot abans. La vinya és en una zona anomenada Mas d’en Caçador i pertany al municipi de Porrera. Són tres hectàrees plantades l’any 1905 (1905!) amb garnatxa peluda i carinyena. I la fitxa del vi diu sobre la vinya d’on surt que es caracteritza per l’orientació nord, per una bona altitud, de 650 metres, una de les més altes del Priorat, i també pels rendiments baixos (200 g/cep).

Tot el projecte d’Ester Nin i Carles Ortiz és basat en l’agricultura biodinàmica i el treball essencial a la vinya. Treballen amb mules les vinyes que ho permeten i són obstinats i militants a l’hora de fer possibles sòls rics, vius, biodiversos. Tal com explica Vila Viniteca, la seva distribuïdora, “treballen la vinya durant tot l’any i es cuiden dels sòls, plantes i entorn, utilitzen tan sols sofre mineral i tisanes d’extractes de plantes per a la prevenció de fongs. L’adob dels sòls es fa exclusivament amb compost que elaboren ells mateixos amb fems animals”.

“La verema, sempre manual, és feta a primera hora del matí i es deixa el raïm en fred durant 48 hores. Al celler, la seva filosofia continua, realitzen una segona verema-selecció en gotim i gra, i eliminen tot raïm que no hagi madurat correctament. La fermentació dels mostos es fa amb llevats autòctons i evitant l’ús de bombes mecàniques, i sempre fan els remuntats manualment.”

El Priorat és d’enhorabona i no solament pel reconeixement. Enhorabona, Ester Nin i Família Nin-Ortiz.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor