Estem farts de ser una colònia?

  • Amics, el disseny econòmic és clar i no és pas nou. S’avança en l’especialització productiva de Galícia en matèria de generació elèctrica per subministrar llum a unes altres parts de l’estat espanyol

VilaWeb

Diumenge passat, més de dos mil manifestants van envoltar els edificis centrals de la Junta de Galícia per reclamar un canvi de rumb en la política energètica. La protesta, convocada pel col·lectiu Eólica Así No, plataforma social formada per més de cent entitats, demandava un nou model “just, sostenible, ordenat i al servei del poble” i reclamava de frenar la bombolla eòlica.

Tres dies després, el govern gallec va aprovar 75 projectes eòlics amb una potència total de 1.958 megawatts. Una vegada més, les empreses afavorides en aquest procés tenen la seu social a Madrid, excepte Greenalia, una companyia elèctrica gallega que té al consell d’administració dos ex-consellers del PP a la Junta, entre els quals destaca l’antiga responsable de Medi Ambient amb Alberto Núñez Feijóo.

Martxelo, Vicent, us exposaré la realitat: Galícia ara com ara té uns 4.000 megawatts d’eòlica terrestre en funcionament. De fet, l’any passat, va exportar el 40,5% de l’electricitat generada. Les companyies eòliques van ingressar aquell exercici a Galícia 1.989,6 milions d’euros, i els titulars pràcticament de la meitat de la potència eòlica gallega van ser Iberdrola, Acciona, Endesa i Naturgy.

La potència eòlica que ara es tramita supera els 15.918 megawatts, 7.200 dels quals són projectats en 275 parcs de 189 ajuntaments. Alhora, s’han sol·licitat 4.695 megawatts d’eòlica marina. Però tot això no implica pas riquesa per al poble gallec, ni feina de qualitat, atès que les 44 primeres empreses eòliques amb seu social a Galícia tan sols tenen 40 treballadors. A més, els ajuntaments on s’instal·laran encapçalen la pèrdua de població i els seus habitants tenen una renda molt per sota de la mitjana gallega.

Amics, el disseny econòmic és clar i no és pas nou. S’avança en l’especialització productiva de Galícia en matèria de generació elèctrica per subministrar llum a unes altres parts de l’estat espanyol. Una activitat amb molt poc valor afegit i un gran cost social. Caldrà veure si, tal com deia Castelao, estem farts de ser una colònia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor