22.06.2020 - 17:32
|
Actualització: 22.06.2020 - 18:35
L’estàtua de Juníper Serra, situada a la plaça de Sant Francesc de Palma, ha aparegut avui amb pintades de ‘racista’, arran de les protestes antiracistes que han portat a l’enderrocament de l’estàtua del missioner franciscà de San Francisco, al fet que siguin tombades desenes de monuments a Cristòfor Colom, així com els atacs que ha rebut l’estàtua de Winston Churchill a Londres.
Decapitar Colom: la protesta que ja és a Europa
En el marc del debat sobre les protestes contra aquesta iconografia, ja que els consideren un símbol de la colonització i del genocidi que va cometre l’imperi espanyol a Amèrica, la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, va advocar per retirar l’estàtua, tot i que avui ha subratllat que els actes vandàlics ‘no són la via’.
Franciscà des dels setze anys, Serra va participar en una expedició colonitzadora i evangelitzadora al nord de Mèxic, com recordava aquest article de Martí Crespo. De sud a nord, entre el 1769 i el 1782 l’expedició va marcar els camins que actualment han esdevingut les principals artèries de comunicació californianes, al llarg de les quals es van anar establint amb els anys forts militars i missions: San Diego de Alcalá (l’actual San Diego), San Carlos Borromeo de Carmelo i San Antonio de Padua (Monterey), San Gabriel Arcángel (l’actual Los Angeles), San Luis Obispo de Tolosa, San Juan Capistrano, San Francisco de Asís (l’actual San Francisco), Santa Clara de Asís i San Buenaventura (Ventura). Serra es va morir el 28 d’agost de 1784 a Monterey, una d’aquestes missions.
Com a primer cap dels frares franciscans a l’alta Califòrnia i per la seva decisiva contribució en la creació de l’estat, des del 1931 Serra és considerat ‘pare fundador’ de Califòrnia i consta així al Capitoli, on és un dels pocs personatges no nascuts en territori dels EUA presents a la sala de les escultures.
[VÍDEO] La fúria contra Colom s’emporta també l’estàtua de Juníper Serra a Califòrnia