Els Estats Units canvien d’actitud i ara demanen també una treva humanitària a Gaza

  • També han demanat a Netanyahu que contingui l'augment de violència de colons israelians i que prengui totes les mesures possibles per a diferenciar entre membres d'Hamàs i civils

VilaWeb
Redacció
29.10.2023 - 19:33
Actualització: 29.10.2023 - 21:10

Els darrers dies els Estats Units han manifestat un canvi d’actitud en les seves demandes sobre la guerra a Gaza. Malgrat que les darreres setmanes el país no havia donat suport a les crides internacionals a fer una treva humanitària i malgrat que va votar en contra de l’alto el foc complet a l’Assemblea General de l’ONU i va vetar una resolució del Consell de Seguretat que demanava pauses humanitàries, finalment sí que ha demanat aquestes treves i pressiona Israel amb la qüestió.

David Satterfield, l’enviat especial del president Joe Biden, ha estat aquesta setmana a Israel per a cercar progressos tant pel que fa a l’ajuda humanitària com a la sortida de persones cap a Egipte. A mesura que els bombardaments i la manca d’ajuts humanitaris a Gaza s’han anat intensificant, la posició dels Estats Units ha anat canviant. El cap de setmana passat, el secretari d’Estat Antony Blinken es va oferir a “considerar” aquestes pauses. Dimarts ja van demanar directament pauses humanitàries i divendres John Kirby, portaveu del Consell de Seguretat Nacional hi va insistir: “Creiem que sí que es pot fer una pausa per a permetre l’alliberament dels ostatges. Hi donem suport i creiem que Israel també en donaria”.

De moment, però, només s’han alliberat quatre persones, entre elles dos civils nord-americans i dos israelians, i no hi ha notícies sobre possibles acords per alliberar més ostatges. Hamàs havia dit que estava disposat a alliberar tots els ostatges no israelians a canvi d’un alto el foc limitat i que consideraria l’alliberament d’ostatges civils israelians si s’alliberaven presos palestins.

Repunt de violència per part de colons israelians

Sobre les pressions i demandes a Israel, avui els Estats Units han focalitzat en la violència dels colons israelians i en la importància de diferenciar entre membres d’Hamàs i població civil. L’assessor de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, ha demanat al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, que assumeixi la seva responsabilitat i contingui el repunt de violència orquestrada pels colons israelians contra la població palestina de Cisjordània des de l’esclat de la guerra de Gaza.

“Netanyahu és responsable de contenir els colons”, ha declarat Sullivan en el que ha descrit com a episodis “totalment inacceptables” de persecució a la població palestina, precedida de mesos de fustigació impulsada pels socis ultranacionalistes de la coalició de govern del primer ministre.

Aquesta coalició ha estat ara substituïda per un govern de concentració on, no obstant això, els seus aliats d’ultradreta, com el ministre de Seguretat Nacional, Itamar Ben Gvir, continuen actuant. Aquesta pressió ha desembocat en crims com la mort a trets d’un palestí de quaranta anys en mans d’un grup de colons mentre recollia olives prop de Nabulus, com va confirmar ahir l’exèrcit israelià mateix.

“Estem davant un problema que encara continua. Esperem que, amb el pas del temps, el govern israelià incrementi els seus esforços en referència a això. Esperem que els colons extremistes que protagonitzen aquesta classe de violència rendeixin comptes davant la justícia”, ha indicat.

Sullivan també ha dit avui que Israel ha de fer una distinció durant la seva operació militar a Gaza entre els milicians d’Hamàs i els civils palestins. “El que nosaltres pensem és que a cada hora, en cada dia d’aquesta operació militar, el govern d’Israel ha de prendre tota mesura possible al seu abast per a diferenciar entre Hamàs i els civils”.

Ajut humanitari

Pel que fa a l’ajut humanitari, un centenar de camions han entrat a Gaza des del cap de setmana passat, només una petita part dels més de cent al dia que l’ONU diu que són el mínim per a la supervivència. Funcionaris dels Estats Units, de les Nacions Unides i d’Egipte han dit que el principal impediment és el temps que triguen les inspeccions d’Israel, que s’allarguen hores. Sobre això, Satterfield ha dit que els Estats Units fan “tot el possible per treballar amb Israel, per treballar amb Egipte, per garantir la coordinació d’aquesta assistència i que sigui traslladada a través del pas de Rafah, aquest és l’objectiu. Encara no hi som.”

És també per això que al congrés dels Estats Units, divuit congressistes demòcrates han fet demandes similars a treves o altos al foc. Cori Bush i més demòcrates progressistes van presentar dilluns una resolució demanant un “alto el foc ara”. Jamie B. Raskin, Susan Wild i Sara Jacobs van publicar dijous una carta que avalava “un cessament temporal de les hostilitats”. Denunciaven que els civils de Gaza “no poden sobreviure sense accés a aigua, aliments, medicines i combustible”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor