23.01.2019 - 19:28
|
Actualització: 24.01.2019 - 00:05
Diversos països han reconegut aquest vespre Juan Guaidó, el dirigent opositor de Nicolás Maduro, com a president interí de Veneçuela. Guaidó s’ha autoproclamat president enmig de les protestes contra Maduro en diverses ciutats del país. Els Estats Units, el Canadà, el Brasil, Paraguai, Colòmbia, el Perú, l’Equador, l’Argentina, Costa Rica, Xile i Guatemala han reconegut Guaidó, mentre que Mèxic i Bolívia mantenen el suport a Maduro, com també Rússia i Turquia. De moment, cap país europeu no s’ha pronunciat, tot esperant probablement una posició comuna de la UE.
Les vuit claus de la crisi veneçolana
Aquest és el moment de l’autoproclamació.
En un discurs televisat des del palau de Miraflores, Maduro ha denunciat que l’operació és un cop d’estat: ‘No volem tornar al segle XX d’intervencions estrangeres. El poble de Veneçuela diu no als plans colpistes.’ Ha afegit que els Estats Units ‘dirigeixen l’operació’ per a col·locar un ‘govern titella’ que afavoreixi els seus interessos. També ha anunciat que trenca totes les relacions diplomàtiques i polítiques amb els EUA.
Guaidó és el president de l’Assemblea Nacional de Veneçuela. En una protesta a Chacao, a l’àrea metropolitana de Caracas, ha dit: ‘Juro assumir formalment les competències de la presidència de Veneçuela’. Milers de veneçolans han sortit a protestar contra Maduro i a expressar el suport al full de ruta de l’Assemblea Nacional per a sortir de la crisi política i humanitària del país. Milers de partidaris de Maduro també s’han mobilitzat en suport del president.
La crisi política de Veneçuela es va aguditzar el 10 de gener, quan Maduro va començar un segon mandat que l’oposició i gran part de la comunitat internacional no reconeixen perquè consideren que les eleccions van ser un frau. L’Assemblea Nacional va definir Maduro com un ‘usurpador’ i es va atorgar el poder executiu, tot i que fins ara no havia declarat expressament Guaidó president del país.