05.02.2020 - 17:03
|
Actualització: 05.02.2020 - 17:04
El fundador i actual vice-president executiu de Meliá Hotels International, Gabriel Escarrer, va rebre l’11 d’octubre una notificació de el Departament d’Estat dels Estats Units en la qual se li comunicava la prohibició d’accedir a país, en aplicació de la ‘Liberty Act’, coneguda com a Llei Helms-Burton, si no modificava una sèrie de condicions en la seva activitat sobre la República de Cuba.
La companyia diu que les condicions imposades no són assumibles, al·lega que el seu compliment és contrari a la normativa europea – l’Estatut de Blocatge – i considera que la llei infringeix els més elementals principis de Dret internacional. Seguint aquesta normativa comunitària, Meliá ha traslladat a les institucions espanyoles i europees la resolució sobre aquesta qüestió.
La companyia assenyala que l’administració nord-americana vinculava aquesta notificació a l’activitat que determinades empreses filials de Meliá mantenen amb entitats públiques cubanes. En concret, es refereix a la gestió de dos hotels a la regió d’Holguín, que estarien ubicats en una parcel·la expropiada a la família Sánchez Hill a finals dels cinquanta segons els EUA.
Aquesta família ja va interposar en els tribunals espanyols una demanda contra Meliá per aquests fets, encara que va ser desestimada pels tribunals en primera instància. La Llei Helms-Burton, aprovada el 1996, va donar als nord-americans el dret a demanar a empreses de tot el món que es lucren amb els béns confiscats per les autoritats ‘castristes’, però tots els governs nord-americans havien deixat sense efecte aquesta clàusula fins que es va aixecar el passat 2 de maig.