28.03.2023 - 17:44
|
Actualització: 28.03.2023 - 23:38
L’eurodiputada Clara Ponsatí, que ha tornat aquest migdia al Principat, ha anunciat en conferència de premsa la pàgina web estatdedret.cat. És un arxiu digital amb més d’un miler d’entrades d’ençà de l’any 2003 que recopila els casos judicials contra catalans que exercien els drets polítics bàsics: manifestació, expressió i representació.
La pàgina web és un reflex de la persecució de l’estat espanyol contra els catalans. “Amb aquestes xifres es demostra que la vulneració de l’estat de dret a Espanya contra Catalunya és sistèmica i sistemàtica. També que és inútil: no hi ha persecució judicial que pugui canviar la realitat, encara que canviï la posició de molts líders polítics”, expliquen.
La pàgina web ha estat elaborada per l’equip de Ponsatí al Parlament Europeu durant més de dos anys. Va començar com una cronologia esquemàtica dels casos oberts contra activistes i polítics catalans i l’objectiu era oferir informació de qualitat per als informes de vulneració de l’estat de dret que periòdicament fa la Unió Europea (UE). “Davant l’enorme volum d’informació, ha acabat sent un complex arxiu de casos judicials i vulneracions de drets”, diuen.
Una cronologia de més de dotze anys
Els casos registrats els han tractat juristes, periodistes i politòlegs per tal de garantir una informació veraç, breu i clara. “La catalogació s’ha fet seguint criteris arxivístics que combinen ordres cronològics, índexs temàtics i interrelacions contextuals entre casos”, afegeixen. En l’arxiu hi ha registrats més de noranta-sis casos –dels quals setanta són contra activistes–, més de 2.500 represaliats i hi ha una cronologia completa de més de dotze anys.
Els casos també estan dividits per períodes: