L’estat espanyol pot perdre 26.000 milions d’euros dels NGEU si no els sol·licita i adjudica enguany, segons la Cambra

  • La cambra considera que es perdria una oportunitat per a l'economia catalana i espanyola

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca

ACN

05.07.2023 - 13:31
Actualització: 05.07.2023 - 13:37

La Cambra de Comerç de Barcelona ha advertit avui que l’estat espanyol podria perdre 25.952 milions d’euros si no els sol·licita i adjudica enguany. En el monogràfic “Fons Next Generation EU: execució i avaluació”, que analitza el grau d’execució d’aquests recursos per part de l’estat espanyol i la Generalitat d’ençà que es va posar, l’ens afirma que hi ha més de 69.000 milions d’euros en forma de transferències i que no aprofitar els quasi 26.000 milions representaria perdre una oportunitat per a l’economia catalana i espanyola. D’altra banda, Catalunya ha rebut directament dels fons MRR un import de 5.077 milions fins a mitjan maig.

Una altra de les conclusions del monogràfic és que el ritme de mobilització dels fons per part de l’estat espanyol no és el desitjat. En aquest sentit, l’ens qualifica de preocupant que els fons fets per l’estat espanyol l’any passat fossin inferiors als de l’any anterior i només es complís amb el 69% del crèdit pressupostat. D’altra banda, el ritme de mobilització dels fons fins a l’abril és semblant al de l’any passat, tot i que el pressupost previst que s’executarà enguany és un 24% superior.

D’altra banda, la Cambra constata que més d’un terç dels fons mobilitats que es transfereixen a les comunitats han de superar almenys tres nivells de gestió de decisió i gestió i això dificulta l’arribada a l’economia real, segons l’entitat.

A més, l’ens apunta que la lenta execució dels PERTE suposa una barrera a l’execució dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR). En aquesta línia, afirma que encara es troben en una fase inicial i el grau d’execució és molt baix. Així, a finals de l’any passat, només s’han resolt convocatòries per un import equivalent al 29% dels fons a assignar abans d’acabar aquest any, segons la Cambra, que recorda que el 52% de la inversió pública prevista a través d’aquests projectes s’ha de complir abans d’acabar l’any.

La Cambra situa com els PERTE més especialment rellevants els d’energies renovables, hidrogen renovable i emmagatzematge, vehicle elèctric i agroalimentari. En canvi, al de la microelectrònica i semiconductors la pressió del temps és menor, fins a finals del 2026, però reclama començar a definir l’execució dels fons, de 12.250 milions.

Pel que fa a ministeris espanyols, la Cambra assenyala el d’Indústria, Comerç i Turisme per la baixa execució dels fons, amb un 9% i un 36% els anys 2021 i 2022, i per això li demana de revertir aquesta tendència si no es vol posar en risc una quarta part de l’execució pressupostària prevista per al 2023, afirma.

5.077 milions d’euros per a Catalunya

El monogràfic també inclou que Catalunya ha rebut 5.077 milions d’euros procedents de fons MRR assignats per l’estat espanyol a través de les quatre vies d’assignacions directes, d’acord amb els càlculs de la Generalitat. Del total 1.338 milions d’euros són subvencions espanyoles amb empreses, organismes i entitats catalanes com a beneficiaris; 225 milions són assignacions directes de l’estat espanyol a altres entitats i ens locals catalans a través dels ministeris; 668 milions d’adjudicacions de l’estat a Catalunya i 2.846 milions de transferències a la Generalitat.

Aquesta darrera suposa la principal assignació dels fons MRR, equivalent al 14,9% del que reben les comunitats autònomes i més de quatre punts per sota a l’aportació del PIB català, del 19%. En canvi, les subvencions atorgades a Catalunya anirien d’acord amb l’aportació, amb un 19,3% del total fins a 11 de maig.

D’altra banda, a mitjan maig, la Generalitat havia mobilitzat el 69,7% dels fons ingressats per part de l’Estat després d’uns mesos d’estancament, però encara situa el diferencial entre fons ingressats i mobilitzats en 900 milions d’euros, malgrat que aquesta xifra s’ha anat reduint.

Per acabar, segons la Cambra esdevé clau que l’estat transfereixi com més aviat millor els fons MRR assignats i pendents d’ingressar a la Generalitat pel període 2021-2023 (574 milions d’euros). I alhora, que la Generalitat mantingui el bon ritme de mobilització dels dons de l’últim mes per assignar els fons ha ingressat però encara no mobilitzats (860 milions) abans del desembre d’enguany.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor