L’estat espanyol ha d’indemnitzar amb més de 50.000 euros un anarquista que va empresonar injustament

  • Els jutges diuen que ha de ser indemnitzat pel temps que va passar a la presó i per la depressió que té de llavors ençà

VilaWeb
Redacció
09.07.2024 - 12:17
Actualització: 09.07.2024 - 12:36

L’Audiència espanyola ha dictaminat que l’estat espanyol ha d’indemnitzar amb 54.650 euros un activista del moviment Straight Edge, un grup d’anarquistes vegans, que va passar setze mesos en presó provisional acusat de terrorisme, i després va ser absolt. Ho ha avançat eldiario.es i ho ha confirmat VilaWeb. Els jutges diuen que no solament ha de ser indemnitzat pel temps que va passar empresonat, sinó també per la depressió que té de llavors ençà, el dany a la seva imatge pública i la duresa del règim d’aïllament que va haver de suportar en les diverses presons per les quals va passar.

El noi va ser detingut el novembre del 2015 durant una operació policíaca per a desmantellar el grup Straight Edge que, segons que deien, havia fet esclatar caixers amb explosius casolans i havia fet costat a internet als atacs contra cossos policíacs. Nombrosos anarquistes van ser arrestats a Madrid i enviats a la presó, alguns durant setmanes, però el cas d’aquest activista es destacava perquè va haver de passar setze mesos tancat.

L’operació, que s’anomenà Ice, va acabar sense resultats concloents després d’uns quants anys d’investigació. La fiscalia espanyola, que inicialment havia demanat més de trenta anys de presó per a tots els implicats, va desistir de la majoria de les acusacions, i l’Audiència espanyola va absoldre els acusats per falta de proves concretes que poguessin sostenir els càrrecs de terrorisme.

Durant el període de detenció preventiva, l’activista va estar en cinc presons diferents, en règim d’aïllament en alguns dels mòduls més conflictius. Va ser posat en llibertat el març del 2017, quan la jutgessa Lamela va considerar que la investigació era pràcticament tancada i que el jove tenia arrelament familiar a l’estat espanyol.

La condemna econòmica a l’estat ha estat possible gràcies a una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 2019 que obliga a indemnitzar qualsevol persona empresonada per un delicte no comès, independentment de l’existència del fet delictiu. Els advocats del jove van argumentar que el temps passat en règim d’aïllament i les conseqüències psicològiques derivades havien de ser compensades. La sentència reconeix que el jove té un trastorn d’estrès post-traumàtic i una depressió greu, tal com certifica un informe pericial.

A més, es destaca l’impacte negatiu que la cobertura mediàtica del cas va tenir sobre la seva reputació, especialment a internet, cosa que agreujà encara més les conseqüències de la seva detenció injustificada. Amb aquesta indemnització, es tanca un episodi que posa en relleu els errors i els excessos en l’aplicació de la justícia preventiva en casos de terrorisme.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor