L’estat espanyol ha d’escanyar encara més els autònoms?

  • La reforma del RETA, de què es parla fa dies, pretén augmentar d'un 50% la recaptació de quotes dels treballadors pel seu compte, en uns moments dramàtics en què necessiten més ajuts

Jordi Goula
24.02.2021 - 19:50
VilaWeb

El cap de setmana passat va ser mogut, arran d’unes informacions del diari El Economista en què es posava data i sistema de reforma al Règim de la Seguretat Social dels Autònoms (RETA) i es calculava que l’estat espanyol volia augmentar d’un 50% el volum dels ingressos per quotes. Sens dubte, era una filtració interessada per a veure la reacció social, com ja es va fer a final de l’octubre passat. Aquest sistema de les filtracions és, per més que el vegem tan habitualment, indesitjable. Bé, i a més parlen d’autònoms, que és material molt sensible i inflamable en aquests moments. Per tant, en poques hores es va estendre com la pólvora i el president de la federació espanyola d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, va fer unes declaracions al mateix diari, dient que no n’hi havia pas per a esverar-se: “La reforma del RETA no elevarà la cotització dels treballadors autònoms de manera lineal. Encara més, aquesta mesura amb què el govern pretén implantar una cotització del col·lectiu, segons els seus ingressos reals, encara s’ha de negociar amb les associacions de treballadors pel seu compte i no és clar que es pugui aplicar el 2022.”

Però no tothom ho veu igual. La Cambra de Barcelona, per exemple, aquest matí ha fet una nota d’alerta, adduint que després de fer-se públics més detalls sobre la reforma del RETA que prepara el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i que es preveu que s’apliqui el 2022, pot haver-hi un augment fins a un 50% en la quota de centenars de milers d’autònoms de tot l’estat espanyol. I recorda que quan es va saber que el govern de Sánchez treballava en una reforma del sistema de cotització dels autònoms, la Cambra ja va manifestar que refusava un canvi de la normativa que en un context de crisi econòmica impliqués revisions a l’alça de les quotes. I, precisament, les informacions sabudes ahir confirmen aquesta intenció del govern espanyol.

“Les cambres de comerç, com a òrgans consultius, no hem estat consultades sobre aquest aspecte i no ens agrada assabentar-nos per la premsa d’una notícia que ens afecta directament. A la Cambra de Barcelona tenim més de 160.000 autònoms afiliats”, em comenta Jordi Martí, responsable d’autònoms de la Cambra. La posició de la institució barcelonina és ben clara en dos aspectes. El primer és que ara no és el moment de parlar d’augments de recaptació de l’estat mitjançant aquestes quotes, sinó d’ajudar els autònoms en tot allò que sigui possible. El segon és que quan es faci la reforma, estan d’acord que pagui més qui més ingressa, però no calculant les quotes per trams, sinó proporcionalment.

I això, per què?: “La fixació dels trams queda a les mans de les autoritats i això pot ser susceptible de molta arbitrarietat –diu Martí–. Entenc que es vulgui tendir a sistemes en què es cotitzi segons la facturació, per ser més equitatius, com ja fan alguns altres estats europeus, però no amb trams de quota com proposa el ministeri. Sembla que oblidem que els autònoms a Espanya ja paguen la quota més alta d’Europa.”

Segons la nota de la Cambra, la mesura preveu que a alguns centenars de milers d’autònoms de tot l’estat espanyol la quota de 289 euros mensuals se’ls pugui augmentar d’un 50%, fins a 433 euros. Aquest increment no serà generalitzat a tot el col·lectiu, perquè en realitat pot haver-hi uns dos milions del total de 3,2 milions que hagin de pagar menys que ara, segons el govern espanyol. Però la Cambra hi insisteix: “Proposar aquesta reforma justament en la situació actual fa pensar en un clar afany de recaptar més impostos a costa del col·lectiu d’autònoms.”

La situació del col·lectiu és dramàtica, segons les últimes xifres disponibles, confirmades pel ministre José Luis Escrivá. Unes 167.000 persones a tot l’estat es van afegir als afectats per ERTO entre l’11 de gener i l’11 de febrer. De manera que la tercera onada i les restriccions a l’activitat imposades per les diverses administracions públiques, han fet que hi hagi 878.000 persones en suspensió temporal d’ocupació a tot l’estat espanyol, alhora que més de 383.000 autònoms perceben actualment la prestació extraordinària per cessament d’activitat. Ara, d’aquests últims, tal com adverteix el president d’ATA, el 50% no podrà tirar endavant un cop es repleguin les ajudes del govern espanyol. És a dir, més de 190.000 autònoms podrien estar condemnats a tancar aquests mesos vinents… si no es fa res per evitar-ho, és clar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor