24.08.2021 - 09:19
|
Actualització: 24.08.2021 - 11:20
La posició de bocaterrosa millora l’evolució dels pacients amb covid-19 que reben oxigenoteràpia d’alt flux, un tractament que s’aplica quan hi ha insuficiència respiratòria greu. Ho demostra un assaig clínic publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine amb la col·laboració de quaranta-dos centres de sis països, entre els quals hi ha l’Hospital Vall d’Hebron i l’Hospital del Mar. Hi han participat 1.126 pacients ingressats entre l’abril del 2020 i el gener del 2021.
Fa més de deu anys que es coneix el benefici de col·locar els pacients intubats a les UCI en decúbit pron –de bocaterrosa–, però fins ara no hi havia cap evidència científica que fos eficaç en els no intubats. L’estudi conclou que la mesura és segura, senzilla i sense cap cost, de manera que té un impacte clínic directe.
És la primera recerca àmplia que analitza els beneficis d’un canvi de posició en pacients desperts i que no necessiten un respirador com a part del tractament de la covid-19.
El coordinador mèdic de l’UCI del Vall d’Hebron i un dels investigadors del treball, el doctor Oriol Roca, diu que la tècnica és senzilla, de franc i efectiva. De bocaterrosa, el pulmó funciona millor, s’infla de manera més homogènia i està sotmès a menys estrès. La tècnica també implica un benefici col·lectiu perquè hi ha menys necessitat d’ús de respiradors, un dels equipaments amb menys disponibilitat en molts països.
Durant la primera onada de la pandèmia, una de les grans angoixes a Catalunya va ser garantir la disponibilitat de respiradors. “El benefici és doble: per al pacient i per a la resta”, diu el doctor Roca.
Amb aquests resultats, els investigadors proposen un canvi en la pràctica clínica actual per a incorporar aquest tractament com a part de la rutina mèdica per als pacients amb covid-19 amb insuficiència respiratòria aguda que necessitin oxigenoteràpia d’alt flux.