Un grup d’estafadors informàtics roba vuit milions d’euros a institucions públiques catalanes

  • Entre les víctimes hi ha el Servei Català de Trànsit, l'Ajuntament de Viladecans i l'Hospital de Sant Pau

VilaWeb

ACN

17.07.2022 - 10:59
Actualització: 17.07.2022 - 18:07

Un grup d’estafadors informàtics ha robat 8 milions d’euros a entitats públiques catalanes com ara ajuntaments, consells comarcals i hospitals, segons que ha fet públic La Vanguardia. En concret, la banda es va apropiar de més de mig milió d’euros del Servei Català de Trànsit (SCT), 544.320 de l’Ajuntament de Viladecans, 498.620 de l’Hospital de Sant Pau i 481.403 euros del Consell Comarcal del Baix Ebre, segons que consta en un informe dels Mossos a què ha tingut accés el diari. L’informe ha estat remès al jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència espanyola en una macrocausa que investiga una organització internacional dedicada a estafar entitats públiques fent-se passar per proveïdors de serveis. A Catalunya hi ha vora vint-i-cinc administracions afectades.

Els delinqüents es feien passar per un proveïdor i enviaven un correu tot informant que havien canviat de compte per a abonar la prestació d’un servei. L’organització obtenia els proveïdors al portal de transparència. Llavors imitava el logotip i creava un compte de correu electrònic molt similar a l’original per reclamar el pagament de les factures. Un cop cobrats els diners, els transferien a uns altres comptes per dificultar-ne el rastre.

La investigació va començar el juliol del 2020 quan el Centre Mèdic Delfos va denunciar que algú els havia suplantat la identitat i havia fet cobraments en nom seu. La Mútua Universal Mugenat va presentar una denúncia pels mateixos fets. En aquesta, informava que havia rebut un correu del Centre Mèdic Delfos tot indicant un canvi de compte. Es van arribar a fer pagaments per valor de 625.536 euros en dos mesos. Els Mossos van detectar com els delinqüents havien transferit part d’aquest import a comptes de Budapest. La policia i les entitats bancàries van bloquejar els comptes, però només van poder immobilitzar la meitat dels diners perquè la resta ja havien estat transferits.

En una altra estafa, la víctima va ser el Consorci Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, que va rebre uns correus d’uns proveïdors de neteja i que va acabar amb pagaments de més de 600.000 euros. Aquest import va ser transferit a comptes de Romania.

El tercer cas que detalla el diari va ser el de l’empresa Agrovial, que va reclamar 56.000 euros a Aigües de Reus amb el mateix modus operandi. Per una altra banda, l’Ajuntament de Molins de Rei va transferir 62.900 euros pel servei de neteja i el de Begur, 127.000 a l’empresa de recollida d’escombraries.

Una de les estafes més copioses la va rebre l’Ajuntament de Viladecans, que va abonar al compte dels estafadors 544.000 euros tot creient que ho feia a l’empresa que prestava els serveis d’atenció domiciliària.

La banda ha operat més enllà de Catalunya. La policia espanyola va detenir el 2019 a Fuenlabrada un membre d’aquest grup que duia 22 targetes bancàries a nom de cinc persones i algunes tenien la mateixa fotografia. Al seu mòbil es va trobar documentació sobre les estafes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor