14.04.2023 - 21:34
|
Actualització: 14.04.2023 - 22:12
Francina Armengol supera el primer front obert que tenia per a reeditar el càrrec de presidenta de les Illes a les eleccions del 28 de maig. O, si més no, per a afrontar els comicis amb més confiança. Gent per Formentera (GxF) i PSIB han arribat a un acord per a fer una candidatura unitària a la menor de les Pitiüses i, així, tenir més possibilitats que l’únic diputat que tenen al parlament sigui per a ells i no per a la dreta. Això sí, Esquerra Unida ha abandonat les negociacions –i, de moment, la coalició– amb l’argument que no s’ha elegit un candidat de consens. De moment, no ha transcendit qui encapçalarà la llista. Per la seva banda, fonts del Partit Socialista asseguren que avui només s’ha negociat si hi hauria coalició o no.
Aquests darrers dies sonava l’alarma a l’esquerra balear. De moment, les enquestes no donen cap majoria clara i qualsevol moviment pot decantar la balança cap a un costat o cap a l’altre. És a dir, que un diputat al parlament podria arribar a ser decisiu a l’hora de conformar majories a la cambra i en la cursa per a arribar al Consolat de Mar. El xoc entre GxF, PSIB i Esquerra Unida ha estat significatiu, perquè presentar-se per separat podria significar que el diputat de Formentera caigués en mans de la dreta de Sa Unió (PP-Compromís).
El rebuig d’Esquerra Unida perquè Sílvia Tur, que havia estat ratificada per l’assemblea de militants del GxF, fos la cap de llista ho ha remogut tot fins al punt de posar en perill aquesta unitat. EU considerava que Tur no podia encapçalar la llista perquè és investigada en el cas Bomber sobre un presumpte delicte de prevaricació administrativa en la gestió del borsí de bombers del consell insular, d’on Tur era consellera de Medi Ambient. L’esquerra no estava còmoda.
GxF ha defensat en tot moment que Tur fos la cap de llista, fins i tot en el cas que no hi hagués acord entre les formacions, malgrat aquesta investigació oberta. El Partit Socialista, que s’ha negat a fer declaracions abans de concloure les negociacions, veia necessari de reeditar la coalició per obtenir aquest preuat escó, perquè eren més conscients que ningú de què hi havia en joc. Per part seva, EU, que tampoc s’ha pronunciat fins acabades les reunions, era bastant clar fins aquest divendres: Tur no podia encapçalar la llista, però estaven oberts a cedir en altres qüestions. Cal recordar que en les darreres eleccions es va pactar que comencés Tur com a diputada la legislatura, i després donés pas a Antonio Sanz (PSIB) i, finalment, a Vanessa Díaz (EU) perquè fos la darrera persona a ocupar l’escó. Ara EU veia bé un candidat per als quatre anys.
L’única cosa que era clara fins llavors és que avui s’havia de definir una unió o una separació.
EU abandona la negociació
“Ens hem aixecat de la taula perquè des del primer moment EU va dir que el candidat havia de ser de consens i la que es proposava no ho era”. Així de clar s’ha mostrat el coordinador d’Esquerra Unida a les Pitiüses, Artur Parron. “Hem estat amb aquesta idea fins al final”, ha detallat, i ha explicat que l’única opció perquè EU formés part de la coalició seria que hi hagués hagut un altre candidat. De fet, assegura que havien posat candidats independents damunt la taula, però que “no es varen analitzar ni en profunditat”.
“Desitgem molta sort a la coalició, si n’hi ha”, ha sentenciat poc després d’abandonar les negociacions. EU no es presentarà a Formentera per no dividir el vot. “Dividir fa córrer perill. Preferiríem ser dins, però no ha pogut ser.”
Per part seva, en un comunicat conjunt, PSIB i GxF mostren la seva “satisfacció” per haver resolt el conflicte. “Beneficiarà el conjunt de la ciutadania i permetrà de continuar defensant la nostra illa i les nostres necessitats i reivindicacions”, diu Sònia Cardona, de GxF. Per part del PSIB, asseguren que es mantindran “les polítiques progressistes”.