28.07.2023 - 21:40
Els partits ja tenen coll avall els resultats de les eleccions espanyoles una setmana després, amb el punt d’inflexió d’ahir arran del recompte del vot exterior. El 23-J ha configurat un tauler polític força complex: els dos blocs no tenen prou suport per a governar. Feijóo, que ja compta amb el vist-i-plau de l’extrema dreta de Vox, fa tot el possible per fer-se un lloc a la Moncloa. Sánchez, de bracet amb Sumar, s’ho juga tot amb Junts per Catalunya, que ara per ara té la clau de la investidura. Els resultats han enfortit els dos grans partits que durant tants anys han marcat el bipartidisme a l’estat espanyol, sobretot el PP.
La situació actual constata que Sumar ha estat una de les formacions que n’ha sortit més malparada, tenint en compte la perspectiva i l’esperança que hi havia durant la campanya electoral. Amb la nova marca, s’ha quedat amb 31 diputats –n’han perdut quatre– i Podem, que fa quatre anys era la força hegemònica a l’esquerra del PSOE amb 23 escons, ha sofert una gran patacada i només n’ha obtingut 5.
Marcada per un començament convuls, amb topades a l’hora de confeccionar les llistes, la candidatura de Sumar es presentava de cara a la galeria com un projecte esperançador que arribava al 23-J fort i capaç de captar el vot més progressista. Pocs dies després, s’ha fet palès que el moviment encapçalat Yolanda Díaz té unes quantes esquerdes, en gran manera, per les crítiques de dos dels actors polítics de més pes d’Unides Podem, la secretària general del partit, Ione Belarra, i l’ex-portaveu del partit al congrés espanyol, Pablo Echenique.
Belarra ha estat una de les veus més crítiques amb el resultat electoral de Sumar. En una conferència de premsa l’endemà de les eleccions, va dir que l’estratègia de “renunciar al feminisme” –un dard clar contra Díaz per haver exclòs la ministra Irene Montero de la llista– i d’invisibilitzar Unides Podem no havia funcionat. També va considerar que el resultat era insuficient, perquè havien aconseguit 700.000 vots menys que en els pitjors resultats d’Unides Podem i s’havien perdut molts escons. També deia que era insuficient perquè l’objectiu de la coalició de partits era ampliar l’espai electoral a l’esquerra del PSOE. I això, tal com es constata, no s’ha assolit. “És just reconèixer que si existeix la possibilitat de reeditar el govern de coalició és perquè Podem va actuar amb una responsabilitat i generositat enorme, malgrat que li va ser imposat un acord que cap altra força política no hauria acceptat”, va subratllar la ministra de Drets Socials espanyola.
España nos ha dado tiempo, pero ahora tenemos que usar ese tiempo para revalidar la coalición, cuidar la mayoría plurinacional y defender el feminismo. pic.twitter.com/9ii70wNZBX
— Ione Belarra (@ionebelarra) July 24, 2023
Les tensions s’han fet visibles durant la setmana. Echenique ha reforçat la crítica de Belarra i ha avisat que la formació exercirà autonomia política dins de Sumar. En una atenció als mitjans després de la constitució del congrés, va dir que era evident que molts partits de la coalició exercirien l’autonomia, i va citar explícitament Més per Mallorca i Compromís. “Crec que no es pot demanar a cap força que no exerceixi la seva autonomia política. Crec que no serem els únics que ho fem, però per descomptat Podem ho farà i estic segur que més forces també”, va comentar. Per Echenique, l’estratègia d’invisibilitzar Unides Podem tampoc no ha funcionat, i el fet de col·locar el partit en una situació secundària no s’ha validat el 23-J. “Compartim l’alleujament que moltíssima gent ha sentit en veure el resultat electoral, però respecte del nostre espai crec que cal fer les anàlisis objectivament i, a partir d’aquí, cadascú pot fer valoracions i explicacions”, va concloure.
Díaz, Garzón i Urtasun, en defensa per les crítiques que fan trontollar Sumar
L’endemà de la contundent declaració de Belarra, el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, la va qüestionar. En una entrevista a Antena 3, va defensar que el projecte de Díaz havia aconseguit de triplicar els vots de l’esquerra alternativa al PSOE després de les eleccions municipals del 28 de maig, i que sobretot s’havia aconseguit de canviar la sensació generalitzada de derrota entre les bases. “Crec que els progressistes, aquests dies, a Espanya, senten alegria, alleujament perquè Vox no serà al govern, però sobretot alegria després del resultat electoral. La gent està molt contenta”, va dir. Segons Urtasun, la presència de Sumar ha permès de canviar la situació i capgirar l’ànim de l’electorat progressista, sense tenir en consideració que s’ha perdut pes respecte del 2019.
Yolanda Díaz també va fer la mateixa comparació entre les eleccions del 23-J i les del 28-M, sense entrar en el detall de la declaració polèmica de Belarra. “Crec que els partits polítics són amos de les seves paraules i les han de valorar ells mateixos”, va dir en declaracions a La Sexta. Díaz va apuntar que la titular del Ministeri de Drets Socials espanyol no li havia traslladat la crítica la mateixa nit electoral i que se n’havia assabentat l’endemà per la premsa i en veure el vídeo que havia publicat Unides Podem. En al·lusió a l’autonomia política, Díaz va dir que Sumar no desapareixeria pas, sinó que tindria vida pròpia i s’expandiria com a projecte polític.
🔴 @Yolanda_Diaz_ tras las palabras de Ione Belarra: "Yo lo único que le digo es que en el último proceso electoral Unidas Podemos obtuvo un millón de votos".#EleccionesARV ▶ https://t.co/cBOmL1UeWS pic.twitter.com/HXeQRIJUiV
— AlRojoVivo (@DebatAlRojoVivo) July 25, 2023
El darrer a sortir a la defensiva ha estat el ministre de Consum espanyol, Alberto Garzón, que també és el coordinador federal d’Esquerra Unida (IU). Considera que, després de les eleccions, Sumar s’ha de reforçar amb l’autonomia i la diferenciació en positiu respecte del PSOE, a fi d’aspirar a erigir-se en la referència europea de l’esquerra transformadora. Garzón reivindica que els 31 escons de Sumar seran determinants per a configurar un nou govern. “Continuem essent protagonistes de primer nivell passi el que passi al nostre país. Per això mateix, qualitativament, és un bon resultat”, va dir.
La coalició de Sumar s’ha constituït en un moment delicat, marcat per l’estructura feble de l’esquerra que s’arrossega d’uns anys ençà, per les crisis en el si d’Unides Podem i els resultats electorals del 28-M. Han vist desaparèixer la representació en un bon reguitzell d’ajuntaments i han perdut el poder en uns quants governs, entre els quals, els del País Valencià i les Illes. El poder de Sumar no es determinarà tan sols a partir de les xifres. La clau de l’èxit també respon a fer encaixar la resta d’ideologies satisfactòriament per tal d’evitar les turbulències, que, de moment, n’hi ha hagut unes quantes.