31.12.2019 - 22:44
El cap del govern d’Andorra, Xavier Espot, ha afirmat aquest vespre, en el tradicional missatge de Cap d’Any emès per Andorra Televisió, que la sostenibilitat, la igualtat efectiva i el desenvolupament inclusiu estan ‘entre els objectius més nobles’ per al 2020. Espot ha assegurat que les prioritats del govern coincideixen plenament amb aquests tres objectius, que donen resposta a peticions de la ciutadania.
Sobre l’any que acaba, ha destacat tres crides a respondre: ‘El clam dels joves que ens demanen que actuem davant l’emergència climàtica; el clam de les dones que volen que la igualtat vagi més enllà dels grans principis constitucionals i tingui una plasmació efectiva en el seu moment a dia. I el clam, arreu, i també a casa nostra, de persones treballadores que veuen com el cost de la vida augmenta i el seu poder adquisitiu disminueix’.
També ha defensat el compromís contra el canvi climàtic i ha destacat que 2020 ha de ser l’any en què Andorra avanci de forma clara i decidida cap a un model de desenvolupament sostenible. El compromís es concreta en la transició cap a les energies renovables, la mobilitat integrada sense emissions i el respecte a la biodiversitat i el paisatge: ‘En aquest procés el govern vol comptar amb la societat civil i el teixit productiu que, estic convençut, sabrà aprofitar les oportunitats que representa el canvi d’una economia lineal cap a l’economia circular’.
Sobre el segon objectiu, s’ha compromès a continuar donant passos decidits cap a la igualtat efectiva entre homes i dones: per a ell, 2019 acaba ‘amb una Andorra més feminitzada’, ja que quatre de les set parròquies tindran governs liderats per dones i el Consell Generaltambé té dones en els llocs més rellevants: síndica i sub-síndica.
Compromís sobre l’habitatge
‘El govern ha renovat el seu compromís amb els col·lectius més desfavorits i també amb aquelles persones que, malgrat disposar d’un treball estable, veuen disminuït el seu poder adquisitiu a conseqüència d’un augment del cost de la vida que no sempre va aparellat d’un increment dels salaris’, ha dit. En aquest punt ha assenyalat la Llei de mesures urgents sobre arrendament d’habitatge i per millorar el poder adquisitiu aprovada recentment pel Consell General.
‘La falta d’habitatge de lloguer i el conseqüent augment dels preus és a casa nostra una veritable emergència social’, ha afegit. Ha promès de continuar fent esforços i orientant part de la inversió pública amb una funció social. Així mateix, ha apel·lat al sentit d’estat i a la responsabilitat dels comuns que s’acaben de constituir per implementar mesures efectives que contribueixin a pal·liar la falta d’aquest tipus d’habitatges.
Participació ciutadana
Espot ha constatat que una de les diferències d’Andorra respecte a altres estats desenvolupats és la inclusió i la cohesió social, que fan que ‘les persones de diferents nivells econòmic-culturals no visquin separades i comparteixin espais, aficions i activitats d’oci’. Aquesta cohesió l’atribueix, en part, a la convivència dels tres sistemes educatius: ‘Una riquesa que hem de saber preservar i potenciar’.
Però també s’ha explicat la cohesió social per una altra raó: ‘Mai hem deixat de ser un poble, amb una gran proximitat entre governants i governats, i hem sabut conservar la mesura humana de les coses’. ‘És el nostre deure, el dels responsables polítics, el dels líders de la societat civil i el de tots i cadascun dels ciutadans, que això continuï sent així’, ha afegit.
Espot ha recordat que es treballa en un programa de participació ciutadana, amb un objectiu: ‘Enfortir els vincles entre la ciutadania i aquells que, temporalment, tenim la responsabilitat de governar, fer més obertes i transparents les institucions públiques i, en definitiva, implicar millor els ciutadans en la presa de decisions’. I ha defensat que ‘és de l’interès de tots tenir una ciutadania activa, crítica i que s’identifiqui amb les institucions del país, i para això fa falta que la democràcia vagi molt més allà de limitar-se a participar cada quatre anys en unes eleccions’.
Així mateix, ha reflexionat sobre la solució a una crisi de la democràcia representativa en països occidentals: ‘No passa, al meu entendre, ni per una pretesa democràcia directa ni per una resposta de biaix populista, sinó, precisament, per aconseguir que el sistema democràtic representi més i millor el conjunt de la ciutadania amb tots els seus matisos’.
Interpretant els resultats electorals de les generals d’abril i de les comunals del desembre, les tres forces que conformen el govern entenen que la ciutadania demana ‘enteniment i unitat des de la diversitat’.
A més, Espot ha defensat que els reptes d’Andorra ‘són massa importants per encarar-los des d’un sol punt de vista’: són, entre d’altres, el futur de les pensions, el sistema de salut pública, la diversificació de l’economia i l’acord d’associació amb la Unió Europea, ha dit.
Per a aquests temes, el govern treballa per a pactes d’estat amb l’oposició: ‘Si hi ha aquesta visió compartida sobre els objectius i les línies mestres, estic segur que sabrem trobar acords en les mesures concretes que s’hauran d’aplicar’. I ha destacat la millor manera de prevenir i combatre la desafecció de la ciutadania cap a les institucions públiques: ‘Que tots siguem capaços de fer prevaler l’interès del conjunt del país en determinades qüestions cabdals i transversals’.
Finalment, ha manifestat que els andorrans han tingut sempre molt present la seva ‘fragilitat’: ha posat el símil d’un mosaic, on cada peça té valor per si mateixa i alhora contribueix a preservar el conjunt. El cap de govern també ha recordat que els actes vinculats a la Cimera Iberoamericana ‘permetran mostrar al món i posar en valor el que Andorra representa: l’estabilitat, la seguretat, la llibertat i la pau’.