Espot demana d’establir aquest 2025 les bases de “l’Andorra del futur”

  • El cap de Govern ha fet el tradicional discurs a l'Espai Columba

VilaWeb

Redacció

31.12.2024 - 21:30

El cap de Govern, Xavier Espot, en el tradicional discurs de Cap d’Any, ha exposat la necessitat d’impulsar una reflexió col·lectiva per afrontar els envits de futur d’Andorra, entre els quals, el creixement econòmic sostenible, els pilars del benestar social o el rol del país en l’àmbit internacional. Espot llança “una iniciativa ambiciosa i col·lectiva per a imaginar l’Andorra del futur”, amb la implicació de la resta d’institucions, de les forces polítiques i de la societat civil: “Serà una oportunitat per a dibuixar junts el futur d’Andorra combinant tradició i modernitat. I per aquest motiu cal la implicació de tota la ciutadania, per a crear un autèntic projecte col·lectiu i de societat.”

El govern vol començar aquest procés de reflexió col·lectiva en els mesos vinents, mentre el Consell de la Unió Europea aprova el text definitiu de l’acord d’associació, “un instrument al servei d’un futur millor per Andorra”. El cap de Govern ha reiterat que la consulta vinculant per a l’aprovació de l’acord es faria, però que no hi podia posar data fins que no s’hagués aprovat el text final.

Espot també ha defensat que calia culminar les reformes necessàries per a fer compatibles el creixement econòmic amb la sostenibilitat. Si bé els sectors tradicionals han de continuar essent una font d’ingressos important, ha dit, cal “posar llums llargs i evitar que els costos associats s’acabin pagant massa cars”. Sobre això, la llei del creixement sostenible i el dret de l’habitatge, la revisió de la llei d’ordenament del territori i urbanisme o l’aplicació dels resultats dels estudis de càrrega parroquials, permetran, segons el cap de Govern, trobar l’equilibri i l’encaix entre el dret de la propietat privada, la utilització racional del sòl i dels recursos naturals, i el dret de l’habitatge.

El 2025, ha dit Espot, començarà amb l’entrada dels primers llogaters als pisos del parc públic d’habitatges de lloguer a preu assequible, que serà conformat per uns dos-cents a final d’any.

El tradicional discurs de Cap d’Any s’ha fet a l’Espai Columba, on d’ençà de l’agost hi ha, a més dels frescs de Santa Coloma, les dues pintures murals de Sant Esteve d’Andorra la Vella, La  flagel·lació i El bes de Judes. Xavier Espot ha explicat que el retorn de les pintures significava “la  recuperació d’uns valors intangibles que ens serveixen per a preservar i mantenir viu el passat, que ens  identifiquen i ens uneixen”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor