Espot presenta a Brussel·les l’acord d’associació d’Andorra amb la Unió Europea

  • L'objectiu és que el referèndum es faci entre final de l'any vinent i començament del 2025

VilaWeb

Redacció

11.12.2023 - 21:40
Actualització: 11.12.2023 - 21:44

Andorra i la Comissió Europea van arribar dimecres a un consens polític global per a l’acord d’associació de l’estat amb la Unió Europea, després de gairebé nous anys de negociació. Ho va anunciar el cap de govern, Xavier Espot, a Andorra la Vella, després de la darrera ronda de negociacions, que havia inclòs una reunió bilateral i una altra de trilateral, amb la presència també de San Marino.

Avui, la qüestió es trasllada a Brussel·les. El vice-president de la Comissió Europea i màxim responsable polític de la negociació de l’acord d’associació, Maros Sefcovic, rep Xavier Espot i el ministre d’Afers Estrangers sanmarinès Luca Beccari, tot coincidint amb el Consell d’Afers Generals de la Unió Europea, que ho tractarà com un punt més de l’ordre del dia, juntament amb el de l’oficialitat del català. El vice-president europeu, després de la reunió amb Espot i Beccari, explicarà les conclusions de la negociació als ministres d’Afers Estrangers, que han de respectar l’homogeneïtat del mercat interior i les especificitats d’Andorra.

Es preveu que a Brussel·les es detalli públicament l’acord, però ja se’n saben alguns punts més, com ara que la Comissió Europea ha accedit al període transitori que Andorra demanava en matèria de telecomunicacions, de set anys, i també que, de moment, no hi haurà un mètode específic per al roaming, sinó que es pactarà més endavant. Espot ja ha avançat que s’han respectat les línies vermelles andorranes. En serveis financers, s’accepta la reciprocitat bancària, tal com va anunciar fa poques setmanes, i el període transitori serà finalment de quinze anys, i no de deu com s’havia dit. Respecte del dret d’establiment, es preveu una solució específica amb el manteniment d’un sistema de quotes i de verificació dels antecedents penals.

Quin serà el calendari?

Tot i haver arribat a un consens en tots els àmbits de negociació, encara no se signarà cap document. Ara comença un procés tècnic de revisió de la redacció del text per a garantir que els acords presos a la taula de negociació hi són degudament recollits. Una vegada feta aquesta tasca, les dues parts hauran de començar els procediments d’adopció, que en el cas d’Andorra inclou la signatura i la convocatòria d’un referèndum.

Sobre això, es preveu que el document se signi en tres mesos o quatre, abans de les eleccions europees, i a continuació hi haurà un període de sis mesos, pel cap baix, per a preparar el referèndum, que es faria a final de l’any vinent o començament del 2025. L’objectiu del govern és fer “un gran debat nacional a tots els nivells, no només en reunions de poble, sinó en reunions específiques amb els sectors econòmics del país, amb els actors socials, amb el teixit associatiu, amb el tercer sector” i arribar al conjunt de la població.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor