08.04.2025 - 17:46
|
Actualització: 08.04.2025 - 19:23
El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha anunciat avui en la seva intervenció en l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa la voluntat de despenalitzar l’avortament a Andorra abans d’acabar l’actual legislatura, és a dir, del 2027.
En el seu discurs ha refermat la importància del multilateralisme i la cooperació en matèries com la inclusió social i el desenvolupament econòmic sostenible. Al torn de preguntes, el cap del govern andorrà ha estat interpel·lat per la qüestió de l’avortament per les parlamentàries socialistes Annika Strandhäll (Suècia) i Luz Martínez Seijo (Espanya), i ha explicat que l’executiu manté converses amb els dos caps d’Estat per aconseguir la despenalització i ha assegurat que es trobaran “solucions imaginatives” per permetre la interrupció voluntària de l’embaràs, però “fora del territori nacional”, abans d’acabar la legislatura, amb “suport econòmic per a les dones en situació de vulnerabilitat”.
Sobre això, Espot ha dit que les negociacions impliquen un joc d’equilibris amb el Bisbat d’Urgell i la Santa Seu. “Tenim una llarga història de democràcia i de pau. La figura dels coprínceps té més de vuit segles i hem de preservar la nostra estructura institucional”, ha assegurat.
Hem iniciat la jornada de treball a Estrasburg amb la reunió amb el president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Theodoros Rousopoulos. Hem traslladat el compromís i el suport d’Andorra a la tasca que desenvolupa aquesta assemblea.@coe @GovernAndorra (fil) pic.twitter.com/kOTB35JSGg
— Xavier Espot Zamora (@XavierEspot) April 8, 2025
Fa unes setmanes, Espot ja va explicar que es treballava en una reforma legal per a despenalitzar l’avortament i permetre que es pugui fer en indrets a prop d’Andorra, com Catalunya o l’estat francès, amb un acompanyament mèdic garantit andorrà.
Espot ha dit que l’actual sistema polític d’Andorra, un coprincipat encapçalat pel president francès, Emmanuel Macron, i l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, condiciona la possibilitat d’aplicar una legislació plenament laica sobre l’avortament.
El cap de govern ha reconegut que legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs al país “faria entrar molt en contradicció” l’arquebisbe, atès que per a l’Església catòlica “la defensa del dret a la vida” és un “dogma de fe”. Per això, ha subratllat que es treballava en aquesta reforma discretament amb la col·laboració del copríncep eclesiàstic i la Santa Seu.