El president Torrent, espiat amb Pegasus, un sistema informàtic que només poden comprar governs

  • La investigació feta pública per The Guardian i El País indica que Anna Gabriel i el membre de l'ANC Jordi Domingo també van ser espiats

VilaWeb

Redacció

14.07.2020 - 01:05
Actualització: 14.07.2020 - 08:36

El president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, fou espiat l’any passat mitjançant un sistema d’intromissió en els telèfons mòbils que només poden comprar govern estatals i forces de seguretat. Ho revela una informació que han publicat alhora els diaris The Guardian i El País, segons els quals només Torrent fou objecte d’espionatge mitjançant aquest sistema que fa servir un error de seguretat de WhatsApp; també van ser atacats els mòbils d’Anna Gabriel, ex-diputada de la CUP exiliada a Suïssa, i de Jordi Domingo, treballador de la Diputació de Tarragona i membre de l’ANC.

Segons WhatsApp, es va entrar al mòbil de Torrent entre l’abril i el maig del 2019, quan 1.400 dels usuaris d’aquesta xarxa social van ser objecte del programa d’espionatge informàtic Pegasus, de l’empresa israeliana NSO Group. Torrent, diu The Guardian, en fou advertit per investigadors que treballen amb WhatsApp. Segons la informació, sembla que darrere aquest atac hi ha l’estat espanyol i és probable que es fes sense autorització judicial. Segons el diari britànic, els experts diuen que aquest atac és un cas de ‘possible espionatge polític domèstic a Europa’.

Un grup de ciberseguretat de la Universitat de Toronto va investigar un error de seguretat de WhatsApp que va permetre aquesta intromissió i va obtenir els números de telèfons assaltats, entre els quals hi havia els de Torrent, Gabriel i Domingo. La investigació diu que en el cas del president del parlament, els atacants van recórrer a una trucada perduda al WhatsApp, que no requeria resposta, i que ‘hi ha moltes proves que poden determinar que Torrent fou monitoritzat’.

El programa d’espionatge permet d’escoltar converses, llegir missatges, accedir al disc dur, fer captures de pantalla, revisar l’historial de navegació i activar per control remot la càmera i el micròfon dels dispositius en què s’introdueix. Els investigadors diuen que la desaparició de missatges de WhatsApp al mòbil de Torrent el 2019 és un símptoma que el seu iPhone ‘podia haver estat manipulat per un tercer i infectat’. Tot i que no assenyala qui era el responsable de l’espionatge, indica que la companyia israeliana ‘ven els seus productes exclusivament a governs’.

Roger Torrent ha dit a The Guardian: ‘Sembla mentida que els polítics puguin ser espiats en una democràcia amb un estat de dret. També sembla immoral que es gasti una quantitat de diners públics tan gran en la compra de programari que pot ser utilitat com a eina per a la persecució de dissidents polítics.’ Segons la informació, Torrent demanarà una investigació sobre aquest fet. ‘Un dels governs més progressistes de la història d’Espanya s’hauria de preguntar si aquest cas servirà per a posar fi a la guerra bruta’, afegeix el president.

El diari britànic també diu que Anna Gabriel va rebre l’avís del grup d’experts de la Universitat de Toronto que el seu mòbil havia estat atacat, segons que informa el seu advocat. En un piulet, Olivier Peter ha assenyalat com a responsable el servei d’espionatge espanyols. I, quant a l’activista independentista Jordi Domingo, sembla, segons que diu ell mateix, que l’objectiu dels atacants no era ell, sinó el conegut advocat que es diu igual que ell.

The Guardian i El País no han obtingut resposta del govern espanyol, ni de la policia espanyola ni de la Guàrdia Civil, sobre aquest cas d’espionatge. Un portaveu del Centre d’Intel·ligència espanyol (CNI) sí que ha dit que actuen sempre ‘amb ple sotmetiment a l’ordenament jurídic i amb un absolut respecte a la legalitat vigent.’

L’empresa responsable del programa d’espionatge, NSO, refusa de dir si l’estat espanyol fou el responsable d’aquestes intromissions, però assegura que pot emprendre una investigació per a determinar si s’ha fet un mal ús del seu programa Pegasus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor