17.02.2022 - 17:11
|
Actualització: 17.02.2022 - 18:11
La guerra oberta entre Isabel Díaz Ayuso i la cúpula del PP ha arribat a un punt de no retorn. Segons que publiquen diversos mitjans espanyols, alts càrrecs de la formació han contractat detectius privats per a espiar la presidenta madrilenya, que s’ha enfrontat públicament amb la direcció espanyola del partit per encapçalar el PP de Madrid.
L’operació es va executar des de l’Ajuntament de Madrid. Segons que publica El Confidencial, Ángel Carromero, que actualment és director general de coordinació del batlle, José Luis Martínez-Almeida, és un dels principals implicats. De fet, segons que publiquen diaris de Madrid, és la primera víctima del serial. Ha presentat la dimissió, un moviment que voldria intentar d’evitar que la polèmica esquitxi el president de la formació, Pablo Casado, i el seu secretari general, Teodoro García Egea.
El mateix Egea ha comparegut avui per negar taxativament que la direcció del PP contactés amb investigadors privats o redactés cap dossier sobre la presidenta de la Comunitat de Madrid. També ha anunciat que el partit obre un expedient informatiu a Ayuso, a la que acusa de “deslleialtat” per haver llançat “una campanya massiva d’atacs i calúmnies”. Egea, ha afirmat que malgrat que la direcció li ho va demanar, Ayuso no ha aclarit les sospites sobre el contracte de la Comunitat de Madrid que hauria permès que el germà de la presidenta cobrés una comissió.
El contracte de la discòrdia
L’espionatge de la presidenta madrilenya, segons els mitjans espanyols, va començar l’octubre passat i pretenia d’aclarir si el seu germà, Tomàs Díaz Ayuso, havia cobrat una comissió per un contracte concedit pel govern madrileny a un suposat amic seu. L’adjudicació, que es va fer durant la primera onada de la covid, era per a comprar màscares FFP2 i FFP3 per un valor d’1,5 milions d’euros.
L’empresa que va aconseguir el contracte va ser Priviet Sportive SL, que és administrada per Daniel Alcázar Barranco. Aquest empresari resideix al municipi de Sotillo de la Adrada (Castella i Lleó), on Ayuso i el seu germà solen estiuejar.
Segons El Confidencial, la cúpula del PP va mirar d’accedir a les factures de l’empresa i del germà d’Ayuso, i també als seus moviments bancaris, però veient la impossibilitat d’obtenir la informació, el cercle de confiança de Teodoro García Egea va posar sobre la taula la contractació d’una agència d’investigació.
De fet, el secretari general del PP va arribar a valorar un pressupost per a espiar Ayuso, però el desembre passat, va desestimar la idea perquè va considerar que el cost de l’operació era massa elevat i tampoc tenia garanties que es mantindria en secret.
Ayuso contraataca
En una compareixença de premsa aquest migdia, Ayuso ha sortit al pas de la polèmica i s’ha espolsat totes les acusacions que planen contra ella. “No he adjudicat res a ningú del meu entorn“, “no trobaran mai corrupció en les meves accions, per molt que m’investiguin”, “podré cometre errors, però no il·legalitats“, ha dit. La presidenta madrilenya ha instat els seus acusadors a demostrar els càrrecs que li imputen, i ha remarcat que feien patint els seus familiars “més que no podria suportar cap persona”.
“Em costa de creure que hàgim lluitat tant per posar-nos en moviments absurds com aquest, més propis de gent que no sap gestionar administracions i va de passadís en passadís sense res a fer”, ha contraatacat Ayuso. “Voldria saber quants vots han aconseguit per al PP tots els qui fa mesos que m’ataquen”, ha sentenciat.
La presidenta de la Comunitat de Madrid ha afegit que es va adonar de l’operació al setembre, en una reunió al despatx personal de Pablo Casado. Ayuso ha afegit que els documents del cas havien estat filtrats pel govern espanyol al líder del PP, però el secretari general del PSOE a Madrid, Juan Lobato, ho ha desmentit.
Per a Ayuso, la trama és un fet gravíssim que diu que no ha volgut denunciar perquè li “importa sobretot Madrid i Espanya”, i que si hagués volgut desestabilitzar el PP ho hauria explicat fa temps. “Ara que ja se sap públicament i [els dirigents del PP] ho admeten, demano que es depurin responsabilitats tant a escala nacional com regional”, i ha lamentat: “No m’hauria imaginat mai que la direcció del meu partit actués d’una manera tan cruel i deslleial.”
“És insòlit que hagi de concloure amb aquestes frases en referència al meu partit, i no pas a l’oposició”, ha lamentat Ayuso, qui ha reiterat: “No he faltat mai al meu deure com a presidenta de la Comunitat de Madrid ni com a membre del Partit Popular”.
De moment, García Egea ha negat que s’hagi obert cap dossier i ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu a Isabel Díaz Ayuso.
Reunió amb Ayuso i amenaces de filtracions
D’altra banda, segons que publica El País, la presidenta madrilenya estava al cas de les indagacions perquè el passat octubre va ser citada a una reunió a la seu del partit, en la qual la cúpula de la formació li va exigir explicacions pel contracte concedit a Priviet Sportive SL. Per la seva banda, Ayuso va assegurar que no hi havia cap irregularitat en l’adjudicació i va dir-los que es posessin en contacte amb el seu germà si realment tenien sospites sobre els seus moviments.
“Altres dirigents del PP han explicat que la direcció nacional del PP va amenaçar en aquella reunió la presidenta de la Comunitat de Madrid amb difondre la informació sobre els contactes sospitosos si Ayuso no es retirava de la carrera per la presidència del PP de Madrid”, afegeix la informació d’El País.