06.05.2022 - 11:50
|
Actualització: 06.05.2022 - 14:46
Afectats per l’espionatge del Catalangate s’han concentrat al passeig de Joan de Borbó de Barcelona, a l’altura de la plaça de la Rosa dels Vents, per protestar contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que assisteix a la clausura de les Jornades del Cercle d’Economia. El president Pere Aragonès, que també hi va, ha parlat breument amb Sánchez, però segons que ha dit avui no té previst reunir-s’hi per abordar en profunditat l’escàndol del Catalangate.
Entre els concentrats hi ha el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i els diputats Albert Batet, Josep Rius i Aurora Madaula; els diputats d’ERC Meritxell Serret, Ernest Maragall i Josep Maria Jové; els diputats i l’ex-diputat de la CUP Carles Riera, Eulàlia Reguant i David Fernàndez; el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich; la secretària nacional de l’ANC Sònia Urpí; i el president del PDECat, David Bonvehí.
Antich ha criticat que gairebé vint dies després de la revelació de l’escàndol encara no hi hagi cap explicació convincent, i ha dit que la compareixença del CNI va ser vaga, opaca i plena d’indefinicions. “És una operació d’estat fora del dret internacional. Als afectats ens han deixat en una situació d’indefensió”, ha recriminat. Urpí ha denunciat que l’espionatge no solament vulnera els drets dels espiats, sinó també els del seu entorn: “Han espiat els meus fills, els meus amics, els meus companys de feina i la gent que ha estat en contacte amb mi.”
Serret ha destacat que tot l’independentisme s’ha reunit per denunciar l’espionatge: “Si n’ataquen un, ens ataquen a tots. Volem fer novament una crida que s’aclareixi aquest escàndol, respostes, responsabilitats.” Sànchez ha dit que el Catalangate era el cas d’espionatge més greu d’Europa, i ha que l’estat espanyol encara no havia assumit responsabilitats: “El govern de Pedro Sánchez i els seus ministres són còmplices de les clavegueres de l’estat.” Riera ha posat l’accent en la necessitat de reparació per l’espionatge, i ha demanat que es desclassifiqués immediatament tota la documentació sobre el seu espionatge perquè es pogués defensar. També ha demanat transparència i que es depuressin les responsabilitats necessàries. “Només ens queda prendre la iniciativa per exercir el nostre dret d’autodeterminació. La independència és l’únic marc on podrem recuperar l’exercici ple dels nostres drets”, ha dit.
Els afectats entreguen una carta a Von der Leyen
A la porta, el president Aragonès ha parlat breument amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que rebrà el premi a la Construcció Europea de mans del president del Cercle d’Economia, Javier Faus. Els afectats del Catalangate han entregat a von der Leyen una carta on li demanen que prengui mesures per a garantir una investigació independent i que accepti de reunir-se amb una delegació de les víctimes.
A la carta demanen una “investigació immediata, independent, transparent, imparcial i efectiva per identificar i sancionar els responsables”, que Espanya aturi immediatament l’espionatge, que la UE asseguri reparacions per a les víctimes, i que es creïn lleis per evitar que es repeteixin els fets i garantir els drets humans.
📄 Fem arribar una carta a la presidenta de la Comissió Europea, @vonderleyen, per reclamar una investigació independent, transparent i imparcial per sancionar els responsables del #Catalangate, exigir que l'Estat espanyol aturi l'espionatge il·legal i garantir els drets humans pic.twitter.com/KmiBxP3Yfk
— Catalangate (@catalangate) May 6, 2022
Ahir es va revelar que el CNI havia autoritzat l’espionatge d’almenys divuit persones vinculades al moviment independentista. Aquest matí, Aragonès ha reclamat explicacions al govern espanyol i ha dit que havien de treballar per restaurar la confiança.