Espiar amb Pegasus és il·legal, encara que ho autoritze un jutge

  • Reconeixent que fa servir Pegasus, el CNI ha posat l’estat espanyol dins la cova

Vicent Partal
05.05.2022 - 21:40
Actualització: 06.05.2022 - 08:31
VilaWeb
La directora del CNI, Paz Esteban, ahir al congrès espanyol. (Fotografia: Juan Carlos Hidalgo)

La compareixença, ahir, de la directora del CNI a la comissió de Secrets Oficials ha aprofundit més encara el fossar que s’ha obert entre el govern espanyol i Catalunya per l’espionatge amb el Pegasus.

Malgrat el secret oficial, els uns i els altres, espanyols i catalans, han acabat explicant prou coses, algunes ben sucoses, per a fer-nos càrrec del que ha passat. I la cosa principal en què totes les fonts, espanyoles i catalanes, sembla que coincideixen és que el CNI ha reconegut que va fer servir el programari Pegasus per a espiar. Entre més, una part, com a mínim una part, de les persones que Citizen Lab va certificar que havien estat atacades. I que les va espiar, i això és molt important, sota control judicial. És a dir, que un jutge va autoritzar l’operació d’espionatge.

Acostumats a la impunitat amb què fan anar les coses dins el seu estat, i a la impunitat de què gaudeixen facen el que facen, les autoritats espanyoles han comès ací una sèrie d’errades monumentals.

La primera i principal és haver reconegut de manera oficial, després de fer voltes mirant de negar-ho, que l’estat espanyol ha comprat Pegasus i l’ha fet servir. Sembla que ni això entenen, aquesta gent: l’alarma mundial i, en particular, l’alarma europea per l’ús de Pegasus es basa en les capacitats d’aquest programa que van molt més enllà del que es pot considerar un espionatge legal en qualsevol legislació, i molt en particular en l’europea.

La segona és una proclamació coneguda però que en aquest context, enmig d’aquest escàndol i en el punt en què es troben les relacions entre els governs català i espanyol, és molt important: el govern espanyol, el govern socialista i de Podem, considera com a enemics perillosos seus tots els dirigents independentistes. No tan sols el president Puigdemont, que això ja ho sabíem, sinó fins i tot el president Aragonès, que com va dir dimecres no pot haver fet més esforços per arribar a una entesa amb Pedro Sánchez que encarrile la via negociadora que tant ha defensat el seu partit. Ni així.

Finalment, hi ha una tercera constatació que té un valor polític incalculable per al procés d’independència. Aquesta operació amb Pegasus és la prova definitiva i irrefutable que l’estat espanyol és capaç de passar per alt els seus límits legals i violar totes les seues pròpies lleis per combatre la dissidència política, en aquest cas l’independentisme. Amb la qual cosa es pot demostrar de manera fefaent que el famós “imperi de la llei”, aquell que ells han provat de contraposar a les lleis de desconnexió i la proclamació de la independència, no existeix a Espanya.

I això ho puc afirmar amb aquesta rotunditat perquè el jutge que ha autoritzat aquesta operació, en realitat, ha autoritzat una operació il·legal. L’espionatge, com és lògic, també està regulat, i pot ser legal en casos molt determinats i amb condicions molt concretes i estrictes. Sobre les raons per a autoritzar-lo, supose que alguns podrien discutir-hi encara i malgrat tot, i afirmar si calgués que els presidents Pere Aragonès i Carles Puigdemont són terroristes. Però sobre les condicions amb què s’ha efectuat aquest espionatge no hi ha discussió possible. Ningú, ni un jutge, pot autoritzar coses considerades il·legals explícitament en el marc legal. I en aquest cas, com a mínim, n’hi ha dues: el fet que una empresa privada, i no pas una institució de l’estat, haja estat autoritzada a espiar ciutadans, i el fet que l’espionatge es faça des d’un país estranger i la custòdia del material aconseguit quede fora de l’abast del propi estat. Segurament és cosa dels molts nervis que tenen, però diria que aquesta vegada els han enxampat, de ple i sense excuses a les quals puguen agafar-se, amb les mans al plat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor