Esperances i temors de les minories al nord i l’est de Síria

  • Ni la situació política del país i ni les amenaces turques contra el nord i l'est de Síria permeten de tenir esperit de celebració

VilaWeb

Text

Amina Hussein

25.12.2024 - 21:40

Els carrers del barri cristià de Qamixli, a Rojava (Kurdistan sirià), enguany no s’han decorat per Nadal i Cap d’Any. Durant els anys de la guerra de Síria, del 2011 al 2023, aquest racó de la ciutat es convertia en el lloc més visitat i fotografiat per gent de diferents religions. Però enguany ni la situació política i ni les amenaces turques contra el nord i l’est del país permeten de tenir esperit de celebració.

Uns 1,5 milions de cristians vivien a Síria abans de l’esclat de la guerra civil el 2011, i representaven prop del 10% de la població. Aquest nombre ha disminuït molt en una dècada. El 2022, tan sols n’hi restaven 300.000, prop del 2% de la població, segons un informe d’una ONG eclesiàstica amb seu als Estats Units.

Després de la caiguda de Baixar al-Assad, els nous dirigents a Damasc envien missatges tranquil·litzadors i diuen que respectaran i protegiran totes les minories –que inclouen xiïtes, alauites, drusos, kurds, entre més ètnies. Malgrat aquests missatges i aquest discurs de tolerància, civils de minories com ara la cristiana i la iazidita a Rojava temen per la seva vida i el seu futur sota un suposat govern islamista.

El pare A. M., que no vol revelar el seu nom per qüestions de seguretat, explica que la comunitat cristiana no vol tornar a rebre amenaces gihadistes. “Les coses poc clares fan por. Tot allò que és fosc fa por. Ara heu vingut ací i heu entrat a l’església. Ens heu respectat i us hem respectat. Volem continuar així. No volem fugir més. Viure en pau és un dret bàsic. Si els qui han arribat a Damasc no respecten els nostres drets, faran malbé el teixit sirià. Ells i el seu islam polític ens faran malbé a tots”, diu.

Els partits polítics cristians d’assiris, armenis i siríacs van explicar, en declaracions publicades després de la caiguda del règim, que s’havia acabat l’època de repressió i ara hauria de començar una època de llum per a tota la gent de la regió i del país. “El poble sirià té l’oportunitat de reconstruir el país segons els valors de llibertat i igualtat, en el marc d’un estat laic, democràtic, pluralista, que aculli tot el seu poble sense excepció. Tots ens esforçarem, en cooperació amb totes les forces polítiques i socials, per redactar una constitució moderna i avançada que reflecteixi la història antiga de Síria i el seu estatus cultural al món”, digué el partit demòcrata assiri.

Lara D. és una dona armènia d’uns seixanta-cinc anys. És d’Alep. Viu a la ciutat de Qamixli d’ençà que va començar la guerra. Tota la família va fugir a Austràlia per por dels grups islamistes i l’autoanomenat Estat Islàmic. Ningú no ha tornat a Síria d’ençà del 2012. Viu tota sola. “No havia imaginat mai que arribaríem a veure això a Síria. Alep era el bressol de totes les religions i ètnies. No demanàvem a ningú la seva religió. Ara és la primera cosa que es pregunta”, diu.

El nou govern de Damasc, conegut com el govern de transició o salvació, no inclou representants de faccions seculars o grups religiosos i ètnics diferents. “Els iazidites compartim les mateixes preocupacions que els cristians. Les nostres dones van ser segrestades per gihadistes de l’Estat Islàmic, no ho volem tornar a viure. Ens han de respectar i garantir els drets”, diu Shama L., una jove iazidita.

“Sempre he estat en contra del règim d’al-Assad, volia un estat civil i laic que reconegués els drets de totes les comunitats sense discriminació. Somiava amb una Síria en què hi hagués llibertat per a tothom i on tothom visqués en pau. Espero que respectin les religions i que no ens vegem obligades a fugir de casa nostra ni ens oprimeixin amb les seves lleis”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor