‘Espejo público’, sense límits: el govern ja fa com els ciberdelinqüents i Estat Islàmic

  • L'anàlisi que fa el programa de Susanna Griso a Antena 3 indica fins a quin punt s'han ultrapassat els límits

VilaWeb

Text

Josep Casulleras Nualart

19.09.2017 - 18:28
Actualització: 19.09.2017 - 22:36

La hipèrbole, les expressions fora de to i les barrija-barreges són trets característics del tractament que fan una bona part dels mitjans espanyols sobre el procés independentista català. Les comparacions amb el nazisme, amb cops d’estat, amb el totalitarisme són incomptables, i han sortit de mare arran de la convocatòria del referèndum. Ja no hi ha límit: la defensa de la constitució espanyola i de la unitat d’Espanya justifica qualsevol discurs.

Avui agafem un exemple simptomàtic de l’assumpció d’un discurs que consisteix a vincular l’independentisme –i ara ja les institucions catalanes– amb els pitjors mals del món. Avui el programa ‘Espejo público’ d’Antena 3, presentat per Susanna Griso, ha convidat a parlar sobre el ‘órdago independentista’ (‘el desafiament independentista) un ‘expert informàtic’, Manuel Huerta, que ha acabat dient que això que fa el govern català per mantenir la web del referèndum visible és ‘una estratègia que utilitzen entitats mafioses, de crim organitzat i Estat Islàmic’. Vegeu-ho a partir d’1 hora i 8 minuts d’aquest vídeo.

L’escenificació que fa ‘Espejo público’ és xocant, perquè presenta el cas dels independentistes que fan servir totes les argúcies per a poder consultar la web del referèndum com si el contingut que hi hagués fos delictiu, com si els responsables de mantenir-ho fossin criminals que viuen a l’ombra i que mouen uns fils complicats d’entendre però que amenacen les nostres llibertats.

Una veu en off greu damunt una música de tensió i intriga, diu: ‘Cerquem webs amb informació detallada del procés. Les mateixes que la Guàrdia Civil ha blocat per ordre judicial.’

En el reportatge, el periodista que visita al despatx l’expert informàtic li demana: ‘Què heu descobert?’ I aquest respon: ‘Si intentem navegar des de qualsevol IP espanyola ens trobarem la circumstància que qualsevol origen espanyol té blocat l’accés a aquesta pàgina. Però si simulem navegar des de qualsevol altre país la web és accessible, amb tots els seus links.’

Diu el reportatge: ‘Puigdemont mateix, a Twitter, revelava com accedir a aquestes webs.’ I el delicte, en pantalla: ‘Aquí tenim una de les webs blocades i que, tot i així, continua funcionant.’ L’expert diu: ‘Sí, sí, aquí tenim tota la informació sobre la famosa descàrrega de les butlletes de vots, les instruccions per anar a votar…’ I situen en el mapa del món ‘els servidors independentistes’.

Esglai, perquè ‘blocar la web internacionalment trigaria mesos’. La veu greu confirma la naturalesa delictiva de tot plegat, dient: ‘Oculten el seu anonimat. Una forma d’operar semblant al cibercrim’.

És el moment en què l’expert amolla la seva gran anàlisi: ‘Aquesta mena d’estructures les utilitzen entitats mafioses, de crim organitzat, és un modus operandi molt semblant al de l’ISIS. Quan van tombant coses ja tenen una sèrie de coses preparades.’

Tot molt normal.

Bé, n’hi ha que encara van més lluny:

I no és cap fake. Comproveu-ho ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor