06.09.2022 - 20:23
Especialistes de tot el món analitzen a la Universitat Politècnica de València (UPV) les propostes i tendències actuals del disseny arquitectònic en el XVII Congrés Internacional DoCOMoMo que es fa d’ençà d’avui i fins al 9 de setembre en el centre universitari a través de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura.
La trobada es troba inclosa en el programa oficial de València Capital Mundial del Disseny i és “el més important quant a arquitectura dins d’aquesta gran cita”, ha destacat la institució universitària. En el congrés d’enguany s’abordaran diferents aspectes del disseny i l’arquitectura des d’una òptica social. Sobre això, l’organització ressalta la idea que les presentacions estaran “en sintonia amb les necessitats i demandes actuals de les persones, traçant una mirada que anirà més enllà de la pura arquitectura pel que fa a la conservació o renovació d’edificis, llocs o veïnats”.
Els cent disset treballs que es presentaran al llarg dels tres dies seran sobre cinc temàtiques: les contribucions específiques de l’avantguarda europea, l’expansió internacional en temps de postguerra, la contribució llatinoamericana, el paper de les dones pioneres i la identitat cultural pròpia de l’estat espanyol i Portugal.
Dirigit per la catedràtica Carmen Jordá i per la professora titular Maite Palomares, les dues del Departament de Composició Arquitectònica de la UPV, l’esdeveniment pretén de proporcionar una perspectiva global entorn de la manera com s’ha desenvolupat fins als nostres dies el disseny modern en el camp de l’arquitectura.
A més de les presentacions, DoCOMoMo comptarà enguany amb la participació de sis ponents de reconegut prestigi internacional. El congrés oferirà als assistents les ponències de Barry Bergdoll, professor d’Història de l’Art a la Universitat de Columbia i curador al Departament d’Arquitectura i Disseny del Museu d’Art Modern de Nova York; de l’arquitecta i crítica Ana Tostõés; i la del doctor arquitecte i catedràtic de Projectes a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid i chair del Departament d’Arquitectura d’Harvard, Iñaki Ábalos. De la mateixa manera, oferiran altres tres conferències Zaida Muxí, arquitecta, urbanista i doctora per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Sevilla; Wessel de Jonge, projectista especialitzat en la reutilització adaptativa d’edificis; i la professora d’Història de l’Arquitectura i directora del programa de doctorat en Arquitectura de la Universitat de Yale, Joan Ockman.