12.09.2024 - 16:56
|
Actualització: 12.09.2024 - 18:59
L’Associació Cultural del Matarranya i l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, juntament amb altres entitats culturals, han sol·licitat al govern d’Aragó la declaració de l’aragonès i el català d’Aragó com a bé d’interès cultural, demanant igualment de paralitzar qualsevol actuació que rebaixi la seva protecció. La sol·licitud ha estat signat per aquestes dues entitats de la Franja, a més del Consell d’A Fabla Aragonesa, el Rolde de Estudios Aragoneses i la Fundació Gaspar Torrente.
Es tracta de les associacions més veteranes en la tasca de recerca i dignificació d’aquestes llengües pròpies. En aquest escrit sol·licitem la incoació de l’expedient per a la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) de la llengua aragonesa i de la llengua catalana parlada a Aragó. A més, es demana l’adopció d’una sèrie de mesures cautelars. Argumentem que ambdues llengües, de filiació romànica, formen part de la riquesa cultural aragonesa d’ençà de la fundació del regne. A aquests motius de context històric, se n’hi afegeixen d’altres de valor territorial, social i patrimonial.
Les entitats consideren que actualment la supervivència d’aquestes llengües es troba compromesa per la manca de suport institucional, malgrat els nombrosos fonaments jurídics que reclamen aquest suport, com ara la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. A la sol·licitud s’incorporen informes fets pels professors de la Universitat de Saragossa Francho Nagore Laín, per a l’aragonès i Javier Giralt Latorre, per al català.
Javier Giralt: “El president s’equivoca: a l’Aragó s’hi parla català”