Especial llibres de vins i menges, Nadal 2018

  • Recull literari i gastronòmic per a passar un bon Nadal

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

08.12.2018 - 22:00
Actualització: 09.12.2018 - 17:37

De menges:

Història de la cuina catalana i occitana (I) 
Vicent Marqués
Edicions Sidillà
Aquest és un projecte ambiciós i necessari, el projecte de vida de l’historiador de la cuina Vicent Marqués. L’obra completa constarà de deu volums que s’aniran publicant en els anys a venir. El primer és dedicat a les salses, aperitius, ensalades i sopes. Hi trobareu, per exemple, els avatars històrics de la sopa de peix, els aperitius que entretenien la gana dels nostres avis  o les llepolies que emplenaven les taules dels nostres reis, dels nostres pagesos i dels nostres pescadors.

Històries de cuina. Plats i relats 
Òscar Gómez i Lluís Rey
Onada edicions
Obra guanyadora del III Premi Internacional de Llibre Gastronòmic Ciutat de Benicarló. Dotze ingredients i estris de la cuina universal (la sal, el sucre, l’arròs, la patata, la pasta, el blat, la cullera, la nevera…) serveixen als autors per exposar de forma senzilla i amena que la cuina és un contínuum en la història humana. El que ara cuinem (i mengem) és el resultat d’una evolució cultural teixida al llarg de segles que uneix a tots els pobles. Cada ingredient ha viatjat per la història del món fins a arribar a les cassoles actuals. Ho fan en dotze relats, acompanyats cadascun d’ell amb receptes de la nostra tradició culinària més popular.

Llibre de totes les maneres de potatges
Col·lecció Set Portes Receptaris històrics de la cuina catalana
7 Portes i editorial Barcino
Apareix el tercer volum de la col·lecció Set Portes Receptaris històrics de la cuina catalana, Llibre de totes les maneres de potatges, després de la publicació de Llibre de Sent Soví i Llibre d’aparellar de menjar. Tots tres, per ordre d’aparició, són els llibres de cuina més antics que es conserven en llengua catalana. La col·lecció és impulsada per Francesc Solé Parellada, propietari de les 7 Portes, emblemàtic restaurant barceloní, i director del comitè científic. El Llibre de totes les maneres de potatges és un receptari extens format per dos-cents vint capítols o receptes, molt variades, que també contenen l’elaboració de les apreciades salses que acompanyen els plats, i amb diversos capítols amb indicacions sobre la manera de tractar els aliments, com ara la tècnica de trinxar els animals que es presenten a taula. No se sap la data exacta en què es va publicar el llibre ni tampoc el compilador de les receptes. És un receptari anònim, com els altres dos receptaris publicats fins ara.

Felicitat
Carme Ruscalleda
Columna edicions
Es tracta d’un volum de gran format, amb fotografies de Carles Allende i textos de la periodista Rosa Rivas, que aplega la cuina, els valors, les idees i les experiències, que Carme Ruscalleda, la xef més estrellada del món, ha anat bastint al llarg de la seva trajectòria. El llibre és un bon colofó a la brillant etapa de trenta anys, que ha ocupat bona part de la joventut i maduresa de la cuinera, que ara clou. Ruscalleda va obrir el Sant Pau un 27 d’octubre del 1988 i l’ha tancat aquest 27 d’octubre. L’anunci del tancament del Sant Pau es va fer quan el llibre era a la recta final de la seva elaboració. També va causar sorpresa als editors i coautors. Va canviar d’alguna manera Felicitat quan es va saber que clarament passaria a formar part del tancament d’una etapa? Segons va explicar Ruscalleda en la presentació del llibre, la decisió no va afectar el llibre. I va confessar: ‘La cuina condueix la nostra vida. I continuarà conduint-la, però ara amb menys pressió.’ Això també és felicitat.

El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera
Joan Garí
Onada edicions
L’escriptor i crític gastronòmic Joan Garí proposa una aproximació sensorial als secrets del xef de Cal Paradís (una estrella Michelin), a la Vall d’Alba. El llibre fes valdre els tresors gastronòmics d’un territori (el centre imaginari del qual seria la Vall d’Alba) que són els que usa quotidianament Barrera als seus plats, i garanteixen el seu èxit: les tomates de penjar d’Alcalà de Xivert, les carxofes de Benicarló, els llagostins de Vinaròs, les tòfones de Morella, l’aigua de Benassal, el vi de les Useres, el formatge de Catí, els bolets del Penyagolosa… Aquest volum acaba de ser reconegut amb dos premis Gourmand i ara opta al premi Gourmand que reconeix el millor llibre de gastronomia d’enguany en tot el món.

Aroma àrab. Receptes i relats
Salah Jamal
Cossetània edicions
El llibre va aparèixer el 1999 i d’aleshores ençà ja porta deu edicions. Aquesta darrera és la més cuidada: tapa dura, profusament il·lustrada, molt bonica. Conté un pròleg del gastrònom Ignasi Riera. Aroma àrab. Receptes i relats és una visió molt personal i un viatge sentimental per a conèixer el món àrab a través de la seva cuina. Aplega cinquanta-quatre receptes il·lustrades i trenades amb relats històrics, costums culinaris i anècdotes del món àrab. L’ha escrit el palestí Salah Jamal, nascut a Nablus el 1951 i que va arribar a Catalunya fa cinquanta-un anys. Aquí va cursar els estudis de medicina i es va convertir en dermatòleg i historiador de la cultura àrab.

L’Odissea culinària
Enric Herce i Jaume Fàbrega
Viena edicions
Un viatge gastronòmic apassionant per les diferents cuines de la mediterrània. Un viatge imaginari a través de set menús que fan la flaire càlida del nord d’Àfrica, picant i perfumada del Pròxim Orient, refrescant de les illes… sempre amb receptes clares, fàcils i detallades.

Les millors coques dolces catalanes
Vicent Marqués
Cossetània edicions
En aquest llibre hi trobareu totes les coques dolces d’arreu de les terres catalanes, receptes tradicionals de sempre que han estat trameses de pares a fills. Hi ha coques per a tots els gustos: de pasta bamba, de panoli, de pa de pessic, d’ametla, per sucar a la xocolata, i de moltes altres maneres. N’hi ha de més senzilles i de més historiades, de més cares i de més barates. I també hi trobareu diferents preparacions de pastisseria, com són tortells, bescuits, cócs i altres pastissos.

Les receptes que m’agraden
Pilar Criado
Cossetània edicions
Aquest llibre neix del bloc del mateix nom que Pilar Criado alimenta des del 2014. El subtítol, ‘Plats fàcils per lluir-se’, resumeix la intenció d’aquest receptari, que conté una seixantena de receptes variades i saboroses, molt fàcils d’elaborar, basades en ingredients senzills i fàcils de trobar, que  permeten elaborar plats que fan quedar bé.

Tape’s World
Toni Monné
Cossetània
Tape’s World és una col·lecció de receptaris, a càrrec del periodista gastronòmic Toni Monné i amb il·lustracions de Juan Linares Vargas, que es concebeixen com a monogràfics. Els tres primers volums que han sortit són dedicats als cebiches, les croquetes i mandonguilles, i delícies en llauna.

Productes de mercat: la galera, el formatge d’ovella, el safrà i els macarrons
Diversos autors
sd·edicions
Productes de Mercat és una col·lecció de llibres monogràfics sobre ingredients de tota la vida o de nova incorporació, però habituals avui a la nostra cuina. Les últimes quatre monografies que s’han publicat ja superen la seixantena. El periodista Jordi Cervera parla de la galera i ofereix dotze maneres de preparar-les. El cuiner Pep Nogué ens proposa deu receptes per cuinar el formatge d’ovella i les seves variants (recuit d’olleta, mató, recuit de drap). La periodista Carme Gasull recopila  deu receptes amb safrà, la reina de les espècies, de diferents cuiners de restaurants del país: Albert Marimon (La cava), Xavier Franco (Saüc), Joan Carles Sánchez (es Portal), Xesco Bueno (ca l’Esteve), Vicent Guimerà (L’Antic Molí), Carlos Barneda (Sant Francesc), Jordi Bernús (Sants es crema), Joan Ollé (el Molí del Mallol), Sergi de Meià (Sergi de Meià) i el barman Gerard Ruiz. I el periodista Josep Sucarrats ofereix deu maneres de preparar els macarrons.

De vins:

Vinos Volumen I. Contextualización y Viticultura
Equip de la Bullipedia
RBA
És el primer de sis volums d’El Sapiens del vino per a la restauració gastronòmica. Aquesta enciclopèdia, integrada en el projecte Bullipedia impulsat per Ferran Adrià, és una obra que pretén aglutinar el mínim de coneixement necessari per a comprendre el món del vi i el paper que juga en un context gastronòmic.

Raïms. Les principals varietats catalanes: història, cultiu i vins
Més d’un autor
Edicions i Propostes Culturals Andana
Raïms ha estat coordinat per Josep Maria Puiggròs, Xavier Fornos i Jordina Escala. És un treball col·lectiu fet per sis especialistes procedents de diferents àmbits relacionats amb la viticultura i l’enologia: Agustí Villarroya, Montserrat Nadal, Josep M. Puiggròs, Lluís Giralt, Joan Rovira i Carme Domingo. De la suma dels seus coneixements n’ha resultat aquest manual. Existeixen altres publicacions que tracten l’ampelografia, la viticultura o l’enologia des d’un punt de vista tècnic. Però no és gaire freqüent que s’hi incorporin també elements d’història i cultura. Ha estat imprescindible per a la construcció del discurs històric de les dotze varietats de raïm protagonistes (carinyena, garnatxa, macabeu, malvasia de Sitges, monastrell, moscatell, parellada, picapoll, sumoll, trepat, ull de llebre i xarel·lo) el conjunt de quinze mil fitxes manuscrites que guarda el Centre de Documentació de VINSEUM, recopilades al seu moment pel doctor Emili Giralt i Raventós.

Vinos naturales en España
Joan Gómez Pallarès
Integral
Nova edició revisada, ampliada i actualitzada d’aquest volum de referència, que és molt més que una guia dedicada als vins naturals, perquè, com bé diu el subtítol, cerca el plaer autèntic i l’agricultura sostenible a la copa. És un llibre imprescindible, i literàriament impecable i deliciós de llegir, tant per les reflexions i coneixements que aporta en la primera part, com pels personatges vinícoles que ens presenta en la segona, dels quals comparteix informacions importants per conèixer-los i conèixer els seus projectes vitivinícoles. Tal com Gómez Pallarès diu, el llibre és un viatge, i ell ens convida a compartir-lo. Aquesta nova edició inclou un pròleg nou, a càrrec del sommelier i copropietari del Celler de Can Roca, Josep Roca.

La guia de vins de Catalunya 2019
Jordi Alcover i Sílvia Naranjo
La Subversiva Lectura
La Guia de vins de Catalunya 2019 conté 1403 vins tastats a cegues de 267 cellers, de les dotze denominacions d’origen catalanes. I els premiats d’aquesta edició (o sigui, els més ben puntuats) han estat variats pel que fa a territoris i també pel que fa a les elaboracions, tipus d’agricultura i varietats de raïm. Enguany, el millor vi de l’edició i també millor vi negre ha estat el Picapoll Negre 2015 del Celler Oller del Mas, DO Pla de Bages. En aquesta edició, La Guia té dues virtuts pel que fa als vins més ben puntuats: per una banda, representen gairebé tot el paisatge vinícola del Principat, on hi són presents totes les denominacions d’origen (excepte una). Per altra banda, ens endinsa en molts projectes vitivinícoles petits, uns emergents, altres consolidats, molts valorats perquè recuperen varietats a punt de desaparèixer, que contenen un ventall de valors i maneres d’entendre la viticultura prou diferents, que arriben fins a l’agricultura biodinàmica. I aquest retaule de persones i paisatges construeix un retrat potent i atractiu del què és avui el món del vi a Catalunya. Ric i divers.

Guia d’Enoturisme de Catalunya
Lluís Tolosa
Tolosa Wine Books
Lluís Tolosa, especialista en l’elaboració de guies d’enoturisme ens proposa ara una selecció de 700 llocs per gaudir del turisme del vi: més de 200 cellers, més de 300 restaurants i allotjaments, prop d’un centenar de botigues de vins i una cinquantena de visites culturals. Tolosa comença per Barcelona i després ressegueix els cellers, restaurants i altres establiments que es troben inscrits en la Ruta del Vi de Lleida, Enoturisme Penedès, Priorat Enoturisme, Ruta del Vi DO Alella i Ruta del Vi de l’Empordà. També apareixen les DO Conca de Barberà, Pla de Bages, Terra Alta i Tarragona, que no tenen Ruta del Vi, i on l’autor de la guia proposa una primera ruta, en part consensuada amb cadascun d’aquests territoris.

La volta a Catalunya en 50 vins
Àngel Garcia i Petit
Larousse
És una invitació a recórrer l’àmplia i diversa geografia catalana dedicada al vi, de l’Empordà fins a la Terra Alta, de les marges del Segre als suaus turons d’Alella. Un recorregut per les dotze denominacions d’origen de vins catalans que descobreix les singularitats de cadascuna d’elles. De la mà de l’enòleg Àngel Garcia i Petit proposa una acurada selecció de cinquanta cellers i d’un vi o cava de cadascun d’ells, així com de destacats o insòlits llocs dels voltants que mereixen una visita, perquè la invitació al viatge suposi tot un èxit.

La carta de vinos, por favor
Adrien Grant Smith Bianchi i Jules Gaubert-Turpin
Cincotintas
Llibre de gran format, ben il·lustrat, però que aporta una informació insuficient, excessivament sintètica. Amb tot, ajudarà a situar les regions vinícoles als amants del vi que s’inicien. Tal com diu el subtítol, es tracta d’un atles de les regions vinícoles del món. Conté 56 països, 92 mapes i 8000 anys d’història. El volum té una singularitat remarcable: l’atles s’ordena en funció de l’antiguitat de les regions vinícoles al món. De manera que els primers territoris dels quals parla aquest atles són els del Mar Negre (Geòrgia, Turquia, Armènia) i els d’Orient Mitjà (Líban, Egipte i Israel-Palestina), territoris on es va començar a elaborar vi abans de l’any 3000 aC.

Retrats de vi: Xavi Garcia
Ruth Troyano
Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili
Un nou retrat de vi protagonitzat per Xavi Garcia, enòleg i propietari d’Alella Vinícola (DO Alella). Ell va començar aquest projecte vinícola el 1998, després que la cooperativa centenària tanqués les portes i la seva família adquirís el celler modernista, la marca i el projecte vinícola. Ara, vint anys després, els germans Garcia Muntané ofereixen una gamma de vins que combinen tradició i innovació, apostant per mantenint el prestigi dels vins dolços i generosos, que tants paladars van degustar i apreciar durant la primera meitat del segle XX i nous vins, en especial un d’una varietat antiga, que no es troba catalogada en la base de dades ampelogràfiques europea. La garnatxa d’Alella, diuen els pagesos vells de la localitat, que ara Xavi Garcia elabora com a monovarietal. Un projecte de futur ple d’expectatives.

Col·lecció Envinats
Vibop edicions
Vibop Edicions té com a temes vertebrals el vi, la cuina i el paisatge. El projecte s’ha iniciat aquest any amb la col·lecció Envinats, que vincula el món del vi amb l’art, la història, els sentits, la ciència, la literatura, la poesia, el disseny, la cultura popular, el surrealisme, la terra, el paisatge, la cuina… I sempre oferint llibres de petit format molt cuidats i sorprenents. Perquè és una col·lecció heterogènia i heterodoxa. I ben exigent amb la qualitat dels continguts que ofereix. Els quatre primers títols són els següents: Josep Roca, a l’avantguarda del vi (que recull dos tasts significatius que ha realitzat aquest sommelier de referència internacional); Les olors en la literatura (a cura de Vicenç Pagès Jordà, que ha fet una selecció de trenta cites de la literatura universal, que parlen de les olors); Vins de memòria (relats autobiogràfics amb el vi com a protagonista, de personatges com Josep M. Espinàs, Màrius Serra, Vicenç Altaió, Imma Merino…); Vins, vinets i vinasses (el dissenyador gràfic Enric Satué aplega tots els seus treballs relacionats amb el vi de la seva trajectòria. Una part són inèdits. I van companyats per uns relats del mateix Satué).

Agendes i calendaris:

Agenda 2019 Etselquemenges.
Zahorí books
‘Ets el que menges’ és una revista digital de salut i nutrició. Amb aquesta agenda, l’equip que elabora els continguts de la web proposa dotze menús (un per a cada mes de l’any) i detalla una recepta de cada menú. també inclou consells i suggeriments per a una alimentació sana, equilibrada i de temporada.

Calendari de l’ermità 2019
Un opuscle ple de coneixements de tradició i cultura popular per a tot l’any. Amb dades astronòmiques, remeis i guisats, informació sobre flors i plantes remeieres, el calendari de l’hortolà, el calendari de collites de fruita i hortalises…i un espai dedicat als infants. A més, hi ha una relació de festes majors, mercats i fires.

UnDiaUnVi agenda i calendari 2019
elaboració i edició de Patrícia de Golferichs
Amb l’etiqueta UnDiaUnVi, Patrícia de Golferichs ens proposa una agenda  i un calendari de vins catalans: ens acosta a 365 vins d’una manera expressiva i expansiva. Amb vocabulari desinhibit i festiu, que pretén fer proper el món del vi a un públic ampli. Per això, s’aporten dades bàsiques de cada vi, però també el preu, les sensacions que provoca en els tastadors experts que col·laboren amb el projecte. Inclou informació sobre les dotze Denominacions d’Origen catalanes, varietats de raïm i fires vinícoles.

Propostes literàries:

El camí del bosc. Buscar bolets, trobar consol
Long Litt Woon, Traducció de Laura Segarra Vidal
Ara Llibres
Long Litt Woon (Malàisia, 1958), l’autora del llibre, és antropòloga. Va arribar a Noruega com a estudiant d’intercanvi. Va conèixer el seu marit, Eiolf Olsen, i s’hi va quedar a viure. La seva era una vida confortable i establerta quan, d’una manera inesperada, el seu marit es va morir. Ella no tenia consol i només va començar a aixecar el cap mentre feia el dol, gràcies a un curs sobre micologia. Els bolets, que es van convertir en una passió, van ajudar-la a refer la vida. Long Litt Woon ens ofereix un testimoni únic i singular sobre la vida que creix al bosc i la mort que fa niu dins de qui ha perdut un company estimat. Ho fa amb la mirada d’antropòloga que observa el món que l’envolta amb curiositat i coneixement. I, també, amb la mirada serena de qui ha sabut deixar enrere la tristor bo i mantenint el record de l’amor. I no deixarà de sorprendre’ns i divertir-nos amb les peculiaritats de la cultura boletaire de Noruega.

Fungus. El rei dels Pirineus
Albert Sanchez Piñol
La Campana
Albert Sanchez Piñol acaba de publicar una nova novel·la fantàstica, protagonitzada per uns bolets monstruosos i gergants. S’emparenta amb els seus llibres anteriors La pell freda i Pandora al Congo, però aquests ‘fungus’ es convertiran en una nissaga que pot ser llarga. Sánchez Piñol situa Fungus al Pirineu, en una vall feréstega, a final de la segona meitat del segle XIX. Diu Sanchez Piñol: ‘No entenc que unes criatures tan estètiques i atractives de formes i textures com els bolets no hagin tingut més explotació narrativa. A més, simbòlicament, el bolet és la fondària del bosc. I per als catalans, la fal·lera que tenim pels bolets és l’última pulsió que ens queda del caçador recol·lector que vam ser. És aquesta idea que dins el bosc hi ha una cosa meravellosa que ens espera i podem tenir.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor