12.12.2015 - 02:00
|
Actualització: 13.12.2015 - 13:04
Els llibres de vins i menges són un reclam per a les festes nadalenques. Per això, d’uns mesos ençà han anat apareixent volums de temàtica gastronòmica en sentit ampli: guies, receptaris, llibres enfocats a la salut i la nutrició, història de la gastronomia, llibres literaris que parteixen dels records culinaris, obres de literatura infantil basades en el món del menjar i el paisatge de la vinya… Una trentena. Gaudiu de la gran varietat d’oferta que es presenta.
RECEPTARIS
‘Menús de Nadal‘
Francesc Murgades
Cossetània
La finalitat d’aquest receptari és elaborar un assortiment de menús per als dies de festa de Nadal, que pretén obrir aquesta idea a nous plantejaments, noves opcions. Entre les gairebé cent receptes, hi trobareu des de canelons vegetals, un faisà amb mandarines, un saltat de llamàntol i capó, un filet de bou amb crosta, un tiramisú tropical, entre més.
‘Cuina sana en 10 minuts’
Isma Prados
Amat Editorial
El llibre parla de les famílies d’aliments. Aquesta és l’estructura bàsica sobre la qual Prados basteix la manera de concebre una alimentació sana i adaptada al poc temps que tenim, sense perdre qualitat gustativa i salut. Un procediment tradicional de cocció contempla una cassola i un sol fogó, per anar afegint els ingredients en ordre, d’una manera consecutiva i anar fent xup-xup. Davant d’això el llibre planteja plats que cuinats amb uns altres procediments tarden només deu minuts a fer-se.
‘Esmorzars de forquilla’
Sergi de Meià i Adelaida Castells
Comanegra
Els esmorzars de forquilla són un àpat molt nostrat i amb aquest llibre se’n reivindica la importància i se n’actualitzen les receptes. Una tradició massa arraconada avui per les exigències de la vida moderna, però que els autors volen reivindicar i actualitzar amb aquest llibre.
‘La cuina dels bolets’
Sergi de Meià
Ara Llibres
Una edició il·lustrada que s’endinsa en els secrets dels nostres boscos per portar-nos a taula, o al rebost, aquests tresors de la terra. Un regal per a tots els boletaires i els amants de la gastronomia que inclou receptes, maridatges i consells de conservació, i també passejades i rutes fetes per aquest cuiner de renom i apassionat boletaire.
‘Fet a casa’
Laura Conde
Ara Llibres
És un llibre de receptes per fer a casa, perquè és molt fàcil, perquè és més bo, perquè és més sa, perquè és molt més barat i perquè pot ser molt i molt divertit.
‘Coques i pastissets’
Anna Llop i Laura Mur
Cossetània
El principal objectiu de les autores ha estat fer un recull que pugui servir a qualsevol persona per elaborar coques i pastissets a la cuina de casa seva i contribuir al fet que aquesta riquesa no es perdi. El llibre és un recull de les receptes més dolces de les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
‘Melmelades casolanes’
Núria Duran i Montserrat Roig
Cossetània
Aquest llibre aplega les receptes més conegudes del món de les melmelades i confitures, per passar després a l’experimentació que ofereixen els xútneis (conserves agredolces per acompanyar carns, aviram, patés i formatges…) i les gelees.
‘Bolets’
Mariona Quadrada
Cossetània
Llibre us oferim un repertori de plats elaborats amb bolets de tot tipus. Un ventall de gustos i aromes de boscos tardorencs i prats de primavera. Hi trobareu des de pastes, arrossos, amanides, coques, pastissos salats, fins a ous, carns i fins i tot peixos.
‘La cuina de la Safor‘
Chelo Peiró Sanchis, amb fotos de Jordi Garcia Polop
Llibres de la Drassana
La singularitat del paisatge de la Safor, dels seus pobles i la seva gent ha permès, amb el pas del temps, conformar una manera d’entendre i viure la gastronomia que ha donat un receptari suculent al ric bagatge de la cuina valenciana. Bolcada a la mar i amb una destacada activitat pesquera, la Safor ha estat sempre una comarca de fèrtils hortes i camps i això ha marcat la seva identitat culinària.
‘La cuina dels vallesans’
Pep Salsetes
Farell Editors
La cuina del Vallès que mostra aquest llibre ha sorgit d’entrevistes fetes a persones generoses dels seus coneixements, de la majoria de poblacions vallesanes: converses en menjadors, cuines, horts, botigues, obradors, mercats… També cal dir que totes les receptes que hi trobareu han estat realitzades i contrastades per l’autor.
‘La cuina de la Sénia’
Més d’un autor
Onada Edicions
Llibre que parla sobre un aspecte del patrimoni immaterial que està viu en moltes cases, però que cal cuidar i valorar. La senienca és una cuina que comparteix productes i maneres de fer pròpies de les comarques veïnes de Catalunya, Aragó i València. Cuina de proximitat i de temporada, de vegades humil i de vegades més elaborada
‘Les cuineres de Sils’
Més d’un autor
La Magrana
La nova edició ampliada de Les cuineres de Sils, amb més records de la cuina antiga, nous suggeriments i consells basats en l’experiència i amb un capítol extens dedicat a les postres.
‘Cuinar en temps de crisi. Receptes de frare i guisats populars’
Fra Valentí Serra de Manresa
Edicions Morera
Fra Valentí Serra, sacerdot de l’orde dels caputxins, historiador i arxiver dels Caputxins de Sarrià, autor de receptaris com ara ‘Cuina caputxina. Les pitances dels frares’ (2010), ’Els caputxins i les herbes remeieres’ (2011), ‘Hortalisses i flors remeieres’ (2014), tots publicats per l’editorial Mediterrània. El receptari que ens ocupa, malgrat l’antiguitat de les seves receptes, encara ens poden ajudar a reeixir a l’hora de cuinar plats de bon nodriment i molt econòmics i, a la vegada, poden contribuir a instruir-nos en l’«art» de reaprofitar convenientment els plats sobrers dels menjars anteriors.
PER MILLORAR LA SALUT
‘La vida és més dolça sense sucre’
Sandra Ribalta
Angle Editorial
S’ha comprovat científicament que el sucre refinat és molt addictiu i té un paper important en una llarga llista de malalties, des de l’obesitat i la diabetis, a la depressió, la migranya o l’ansietat. I és que el sucre no aporta nutrients, sinó tot el contrari, és un lladre de vitamines i minerals.
‘Ensenya’m a menjar bé’
Gemma Ros
Publicacions de l’Abadia de Montserrat
Gemma Ros, biòloga especialista en nutrició infantil, ens explica el seu mètode per aconseguir que els nens i nenes millorin en els seus hàbits alimentaris. Ens ajuda a planificar els menús, a fer la llista d’anar a comprar i ens suggereix receptes divertides, ràpides i saludables.
‘A la taula i al llit al primer crit’
Trinitat Gilbert
Columna
Llibre per a pares i mares preocupats pels hàbits alimentaris dels seus fills. I on regeix el principi: Preocupa’t pel que menges cada dia i no pel que facis un dia de manera excepcional.
‘Sport & cook’
Astrid Barqué
Viena Edicions
Descobreix com incorporar aliments saludables i naturals per aconseguir el màxim rendiment esportiu, ara i al llarg de la teva vida. Aprèn a preparar les teves barretes energètiques (senzilles de fer i econòmiques), explora els batuts recuperadors, busca alternatives al sucre i tasta les altres proteïnes.
PRODUCTES COM A PROTAGONISTES
‘Formatges. Els 50 millors de Catalunya’
Natàlia Nicolau i Laia Pont
Cossetània
Expliquen les autores que en aquest recull el lector hi trobarà els millors formatges d’una selecció de 50 formatgeries de Catalunya. Totes elles els hi desperten admiració per la seva forma de fer, pel seu entorn, o bé pels formatges elaborats des d’una forma més tradicional a una de més atrevida. Totes les formatgeries tenen un motiu per a ser escollides i anomenades en aquest llibre. Els formatges han estat classificats en 5 categories que defineixen el seu tarannà atesa la personalitat de formatger i formatge.
‘El gran llibre dels llegums’
Anna Garcia amb fotografies de Maria Angeles Torres
Cossatània
Viatge culinari i deliciós a través dels llegums. Hi trobareu les receptes de tota la vida i altres de ben noves; plats típicament nostres i elaboracions de països llunyans. Perquè els llegums, que ens acompanyen des de la prehistòria, són un aliment sa i molt beneficiós per al nostre organisme.
‘Pans per Catalunya’
Ànnia Monreal
Sd·edicions
Recorregut reflexiu i crític sobre els millors forns i fleques de Catalunya. L’autora repassa la tradició i ens parla d’antigues fórmules d’elaboració del pa heretades i traspassades de generació en generació per mitjà dels forners, un ofici que a poc a poc es va recuperant amb saba nova.
‘Guia de bolets per dur sota el braç’
Ramon Pasqual
Columna
Guia clàssica dels bolets de Catalunya per al gran públic, pràctica, gràfica i amena. A tot color, amb una fitxa clara i amb algunes receptes de cuina per a cada bolet. Una guia útil per a tots aquells que volen conèixer (o reconèixer) quins bolets es poden menjar.
‘L’hort del segon origen’
Jordi Puig i Roca
Editorial Barcino
Coincidint la pel·lícula ‘Segon origen’, fa pocs mesos va arribar a les llibreries ‘L’hort del segon origen’ de Jordi Puig i Roca (Fundació Carulla), un llibre que té el suport del museu de la vida rural de l’Espluga de Francolí i que presenta més de cinc-centes varietats locals de cultius, per cuidar l’hort que pots fer a casa com si fos l’últim de la terra. ‘L’hort del segon origen’, que duu com a subtítol ‘L’horticultura del futur amb arrels del passat’, pretén explicar com l’horticultura, la fructicultura i la cria d’animals que feien els nostres avis, amb els coneixements i les tècniques modernes, poden ser un tresor que ajudi a alimentar les generacions futures d’una manera sana i respectuosa amb l’entorn.
HISTÒRIA DE LA GASTRONOMIA
‘La cuina modernista. Obrers, menestrals, burgesos i indians’
Jaume Fàbregas
Viena Edicions
L’historiador gastronòmic Jaume Fàbrega reivindica per primera vegada el modernisme com l’edat d’or de la cuina catalana i ens explica què menjaven i què bevien en aquella època tant els menestrals i els obrers com els burgesos o els indians més adinerats, què es podia comprar a les botigues de queviures, i quins menús oferien les fondes i els restaurants més luxosos del moment. A la segona part del volum fa una exhaustiva recopilació de les receptes pròpies de l’època, plats que constitueixen l’origen de la nostra memòria gustativa.
MEMÒRIA EMOCIONAL
‘Memòria del sabor‘
Joan Garí
Tres i Quatre
Joan Garí rememora la cuina de la seva mare. Hi construeix un assaig deliciós on sentiments, olors, gustos i records donen consistència al conjunt de receptes presentades. Hi trobem una gran barreja de sentits però també hi conflueixen referències literàries i bibliografia de la història de la cuina. En definitiva, en aquesta obra, l’autor reivindica el valor de la dieta mediterrània, que, com ell mateix diu, no és res més que la cuina de les nostres mares.
‘La cuina de Marguerite‘
Marguerite Duras
Sd·edicions
A l’escriptora Marguerite Duras li agradava cuinar i ho afirmava sovint, sense dissimular el plaer que hi trobava. No tan sols cuinava, sinó que a més li agradava escriure les seves receptes, i de vegades posar-hi noms inventats, al seu quadern vermell, «El quadern del camió», tal com en deia. Un receptari que vol evocar Marguerite Duras en una activitat quotidiana que, amb un somriure, no dubtava a considerar tan creativa com l’escriptura.
VINS, VERMUTS I COMBINATS
‘Guia de vins de Catalunya 2016’
Sílvia Naranjo i Jordi Alcover
Editorial Pòrtic
Els vins Finca la Personal 2013 del celler Edetària i el Vall Llach Finca Mas la Rosa 2013 empaten, amb 9,79 punts, com a vins més ben puntuats a la Guia de Vins de Catalunya 2016 -i també com a millors vins negres. Un total de 98 cellers de totes les DO catalanes estan per sobre els 9.50 punts, del total de 1360 vins referenciats.
‘Els vins de Costers del Segre’
Més d’un autor
Pagès Editors
En aquest exhaustiu compendi que suposa aquest llibre (el primer d’aquestes característiques de la DO Costers del Segre) s’expliquen la filosofia, les subzones, els cellers un per un, a hores d’ara ja són gairebé una quarantena, tot ben amanit amb una acurada selecció de fotografies i amb els comentaris de tast dels millors productes de cadascun dels elaboradors.
‘Grans vins a petits preus’
Lluís Romero
Cossetània
La guia aposta per apostar pel vi català com a producte de proximitat a un preu assequible: hi trobareu 175 vins catalans extraordinaris a l’abast de totes les butxaques, que permeten tornar a portar el nostre vi a la taula de cada dia.
‘L’hora del vermut’
Toni Moné amb fotografies de Xabier Mendiola
Cossetània
Un bon vermut es pot acompanyar amb un munt de petits plats: des de tapes fredes i pinxos, fins a cassoletes, truites i empanades, entre més. Aquest llibre et convida a degustar un bon vermut acompanyat amb qualsevol de les més de cent receptes que inclou el llibre, pensades tant per als paladars més exigents com per aquells que s’inicien als fogons.
‘Ratafies’
Jaume Fàbrega
Cossetània
Minireceptari que ens ensenya a fer licors a casa (ratafies, licors d’herbes, d’espècies i de fruites) per convertir-nos en veritables experts. Les receptes hi són explicades pas a pas, amb tots els ingredients. Pertanyen al repertori popular d’arreu de les terres de parla catalana i de tot el món.
‘El secret del gintònic a casa’
Vador Lladó
Ara Llibres
Hi trobaràs consells valuosos i receptes sorprenents per preparar els millors gintònics. Des de les ginebres més sofisticades fins a les tòniques de marca blanca, amb tots els trucs i tots els secrets, els estris, les calories, els sabors, les textures… Per degustar, per convidar, per sorprendre i per brindar.
INFANTILS
‘Paraules de menjar i beure’
Joaquim Carbó
Il·lustracions de Teresa Martí
Barcanova
Paraules, frases fetes i maneres de dir sobre el menjar i el beure que mereixen ser ben vives, però que no usem sovint. Un homenatge de Joaquim Carbó a tots aquells autors que han conservat tantes paraules i expressions populars.
‘La verema. En Ciscu de can Garnatxa i el raïm misteriós’
Montserrat Balada
Il·lustracions d’Eva Sans
El cep i la nansa
En Ciscu de can Garnatxa descobrirà que el seu raïm no és el més dolç del món, tal i com ell pensava. Aquest descobriment el portarà a conèixer els nous amics que cultiven unes vinyes de moscatell molt especials, d’un raïm dolç i gegantí.