Els mitjans espanyols posen en el punt de mira les Festes de Santa Maria de Formentera

  • Amb trenta anys a l'esquena i marcada per la defensa de la cultura i la llengua catalanes, la festa ha vist com s'hi abraonaven per les referències als presos polítics i als exiliats

VilaWeb

Redacció

07.08.2019 - 21:50

‘Amenaces a Marchena’, ‘Concerts nudistes pels presos’, ‘Frenesí independentista a les festes de Formentera’. Enguany, mitjans espanyols com El Mundo, ABC, El Español i el programa ‘Espejo Público‘ s’han abraonat contra les Festes de Santa Maria de Formentera, una festivitat tradicional que se celebra cada 4 i 5 d’agost. Coneguda per reivindicar la cultura i la llengua catalanes, en el pregó d’enguany –escolteu-lo ací– hi ha hagut mostres de suport als presos polítics i els exiliats i esments a Manuel Marchena, cosa que ha mobilitzat una ofensiva mediàtica en contra seva.

Qui organitza la festa, la Comissió de Festes de Santa Maria, és una institució reconeguda i arrelada a la societat civil, amb trenta anys d’història, d’ençà que es fa aquesta festa. Jordi Crespo en forma part i explica que cada any reben crítiques de mitjans espanyols i també de premsa d’Eivissa. De fet, al pregó de dilluns a la nit, elaborat per tots els membres de la comissió, ja s’avançaven als esdeveniments que arribarien l’endemà: ‘Alguns rigorosos mitjans de comunicació, que mesquins, no saben com cridar l’atenció. Difamar i cercar la discòrdia, això és el que fan. No, El Mundo, no ens finança la Generalitat, ens finança la nostra gent i les ganes de treballar per una illa lliure de mentides i calamitats’. I continuava: ‘Quines ganes de sortir de llegir l’article de demà. El Diario de Ibiza ja l’està preparant. Colpistes, etarres… Què serà?’

Però malgrat les previsions, els articles criticant el pregó han estat més nombrosos que no es pensaven. ‘El Mundo sempre està disponible per dedicar-nos una notícia i és el que ens dóna més publicitat, per això els citàvem al pregó. Però la campanya d’enguany no té precedents, fins i tot “Espejo Público”!’ Crespo atribueix el bombardament informatiu a la tensió de la situació política.

Un altre element que destaquen els mitjans espanyols és la referència que es feia a Marchena durant el pregó. ‘Polítics dignes estan a la presó. És terrible i encara hi ha discussió. Tranquil, la història ens donarà la raó. Però mentrestant, ni oblit ni perdó. Per aquests jutges, justícia i calabós. Marchena, millor afilia’t a Vox, potser allà trobes una mica d’amor.’ Segons El Mundo i El Español, aquests comentaris són amenaces, igual que el comentari ‘Guiris go home’, un lema també pronunciat durant el pregó.

Crespo explica a VilaWeb que el tarannà de les festes no molesta solament els mitjans espanyols, sinó també gent de l’illa: ‘Hi ha una part que no se sent gens representada per aquestes festes i ens titllen d’independentistes. Són els qui discuteixen la catalanitat de la llengua i diuen que no parlen català sinó formenterès.’

Tant El Mundo com El Español assenyalen que la nova comissió –que es va estrenar fa dos anys– havia volgut donar un tomb a la festivitat i fer-la més insular i menys vinculada als Països Catalans, però que ‘finalment va tornar a un discurs purament independentista’. Crespo matisa aquestes afirmacions dels dos mitjans espanyols: ‘Sí que és cert que volíem donar un enfocament més local i parlar més de Formentera en lloc de Catalunya. Però tot sense perdre de vista la defensa dels drets i reclamar la llibertat dels presos i el suport al dret d’autodeterminació.’

Una altra qüestió que també ha cridat l’atenció d’aquests mitjans –els quals han aprofitat per fer-ne mofa– és l’actuació del grup Allsex. El cantant, Genís Campillo, va cloure el concert demanant la llibertat dels presos i interpretant l’última cançó despullat, fet que va defensar com una acció reivindicativa. El Mundo ho aprofita per provar de desacreditar la Comissió de Festes de Santa Maria tot recordant que va rebre subvencions de la Generalitat de Catalunya l’any 2008. A preguntes de VilaWeb, l’entitat no se n’amaga i recorda que, efectivament, el govern català va donar diverses subvencions a entitats de les Illes que fomentessin la cultura. ‘Quin és el problema?’, demanen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor