18.01.2023 - 09:47
|
Actualització: 18.01.2023 - 11:37
L’entitat espanyolista Asamblea por una Escola Bilingüe (AEB) ha demanat la recusació de la magistrada Laura Díez en la qüestió d’inconstitucionalitat de la normativa impulsada pel govern pel català a l’escola. L’organització defensa que Díez era membre del Consell de Garanties Estatutàries i va participar en els dictàmens sobre la proposició de llei sobre l’ús i l’aprenentatge de les llengües oficials en l’ensenyament no universitari i del decret sobre els criteris per elaborar els projectes lingüístics dels centres. El 9 de gener passat, Díez va ser nomenada membre del TC pel govern espanyol. D’altra banda, l’AEB ha plantejat també les seves al·legacions sobre les dues normatives.
Aquestes al·legacions es fonamenten en quatre punts. El primer d’aquests és que la constitució espanyola marca que tant el castellà com les llengües cooficials han de ser llengües que s’utilitzin en l’aprenentatge, mentre que en el segon asseguren que tant el decret com la llei donen preferència al català respecte al castellà. L’AEB sosté que aquesta diferència de tracte és “inconstitucional”.
En tercer lloc, defensa que el decret es va dictar sense que hi hagués una raó extraordinària i urgent necessitat que ho justifiqués i, a més, “regula matèries que estan excloses a aquesta mena de normes”. Finalment, apunta que totes dues normatives s’han promulgat amb l'”expressa intenció” d’evitar l’execució de la sentència que imposa el 25% de castellà a les aules.
Carta al Defensor del Poble
Sobre la mateixa matèria, Escuela para Todos —una entitat paraigües de l’espanyolisme a Catalunya, on s’integra l’AEB— ha sol·licitat per carta al Defensor del Poble espanyol que informi el TC de la pertinència de resoldre “amb caràcter prioritari” la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada per tal d’evitar que milers de ciutadans hagin de recórrer individualment als tribunals per estar suspesa l’execució de la sentència.