13.06.2021 - 14:00
|
Actualització: 13.06.2021 - 18:12
Dos anys després, l’espanyolisme ha tornat a la plaça de Colón de Madrid, aquesta vegada per protestar contra els indults. La concentració ha aplegat 25.000 persones, segons la policia espanyola; 126.000 segons la policia municipal madrilenya. Força menys que fa quatre anys, en què els organitzadors parlaven de 250.000 assistents. La concentració no ha estat una rèplica exacta de la de l’any 2019, on els líders de PP, Ciutadans i Vox es van fotografiar junts per demanar unes eleccions que mesos després va guanyar Pedro Sánchez. En aquesta ocasió Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas no han estat a l’escenari, ni s’ha produït tampoc una fotografia conjunta que el PP i Ciutadans volien esquivar.
“Colón 2″ ha concentrat milers de persones sota la batuta de la plataforma Unión 78 de Rosa Díez. En el seu parlament, que ha començat prop d’una hora tard arran que un generador de so ha fet figa, Díez ha titllat d’inepte, parasitari i autoritari el govern espanyol, i ha dit que la concessió dels indults serà inconstitucional i “un greu atemptat contra la democràcia, perpetrat en aquest cas pel mateix govern de la nació”. “Un govern que insulta, com ens ha insultat avui a més de la meitat del país titllant-nos d’extrema dreta, no és un govern per a tots sinó que és un poder excloent, sectari i perillós”, ha dit.
Unión 78: el grupuscle espanyolista que instiga la segona foto de Colón en contra dels indults
L’escriptor Andrés Trapiello, que ha fet un altre dels parlaments, ha assegurat que avui a Colón no solament s’hi han reunit persones de dreta sinó també d’esquerra i de centre, perquè tot i les seves diferències estan d’acord “en unes quantes coses”. La més important, a parer seu, la defensa de l’ordre constitucional. Trapiello ha dit que ha anat a la manifestació a dir que ja n’hi ha prou, i ha remarcat que aquesta concentració “sí que és d’utilitat pública, i no pas els indults als colpistes catalans”. “Ningú no és feixista per dir avui el mateix que el president del govern [espanyol] deia fa uns mesos”, ha conclòs.
Mentrestant, el govern espanyol ha desafiat la dreta a fotografiar-se conjuntament, tot preveient que l’equiparació del PP amb Vox pot deixar uns quants votants orfes de partit. Els socialistes han criticat que la manifestació a Colón alimentés la confrontació. El secretari general dels socialistes al congrés espanyol, Rafael Simancas, ha dit que “el camí per a atènyer la convivència, la prosperitat i bons llocs de feina per al conjunt dels espanyols no passa per la plaça de Colón. La societat espanyola necessita concòrdia, enteniment i unitat”.
Ayuso pren el protagonisme a Casado
Els populars han arribat a Colón després de començar una campanya de recollida de signatures contra els indults. La iniciativa, que funciona a tot l’estat espanyol des de fa dies i que avui ha començat a la plaça d’Espanya de Barcelona, de moment és un fracàs absolut. Segons el mateix PP, en deu dies han recollit prop de 100.000 signatures, mentre que contra l’estatut en van aconseguir 140.000 en tres dies, amb un total final de vora quatre milions. La concentració d’avui, a més, ha palesat la divisió interna sobre la utilitat de manifestar-se novament al costat de l’extrema dreta. Casado ha mirat d’evitar que Colón sigui un baló d’oxigen per a Vox, que havia vist frenada la seva expansió a les eleccions de Madrid.
El fet que Casado hagi volgut passar desapercebut l’ha aprofitat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que ha posat per primera vegada el paper del monarca espanyol damunt la taula, tot defensant que no signi la validació dels indults. “Reivindiquem la sobirania i també el paper del rei. Què farà, el rei? Signarà aquests indults? L’en faran còmplice?”, s’ha demanat. Ayuso ha estat l’únic nom fort dels populars que ha tingut pes a la manifestació. La divisió d’opinions sobre la concentració ha fet que uns quants barons, entre els quals el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo; el d’Andalusia, Juanma Moreno; i el de Castella-Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, hagin refusat d’anar a Colón.
Ciutadans a títol personal
Per una altra banda, els membres de Ciutadans han assistit a Colón “a títol personal”, perquè –en paraules de la cap del partit, Inés Arrimadas– “no es manifesten els partits, sinó les persones”. Ciutadans volia evitar la fotografia amb Vox, però arriba a la cita després de rebre uns quants revessos importants a les eleccions espanyoles, catalanes i madrilenyes. Arrimadas i el cap de la formació taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, s’han quedat fora de la plaça de Colón arran del límit de cabuda estipulat per les restriccions contra la covid.
Quan han arribat a l’entrada de la plaça, Arrimadas ha estat escridassada. “Traïdora, fora, et queden dos telenotícies!”, ha clamat un grup de manifestants, entre xiulets. Arrimadas havia encapçalat els últims mesos una aproximació de la seva formació amb els socialistes espanyols. Els va donar suport en les pròrrogues dels estats d’alarma i hi va pactar una moció de censura Múrcia, que finalment no fou reeixida.
Però per a l’ocasió de la manifestació, i arran de la polèmica dels indults, Arrimadas ha recuperat un discurs contundent contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui acusa de “vendre els espanyols per un plat de llenties”. Arrimadas, que ha titllat de colpistes els dirigents independentistes, ha dit que “el PSOE va mentir per guanyar vots” i ha demanat a Sánchez “que compleixi allò que va dir en campanya”. En l’última manifestació a Colón, fa dos anys, llavors contra la taula de diàleg, Arrimadas no hi va arribar a ser, i es va excusar dient que havia perdut l’avió.
Vox assalta la plaça
Vox, en canvi, hi ha anat “en massa”, segons que va dir el portaveu parlamentari Iván Espinosa de los Monteros. Els de Santiago Abascal –que ha encapçalat la seva delegació– aspiren a convertir “Colón 2” en una nova mostra de suport popular a l’extrema dreta espanyolista. La primera fotografia de Colón va ajudar a catapultar la ultradreta al congrés, on va obtenir cinquanta-dos escons, i la cita d’avui els pot tornar a situar en la pugna amb el PP.
Sánchez amb un ull a Colón i un a Andalusia
A l’altra banda del tauler, Pedro Sánchez afronta un dia tens en clau interna. La manifestació de Colón coincideix amb les primàries del PSOE a Andalusia. El candidat de Ferraz i batlle de Sevilla, Juan Espadas, pugna amb Susana Díaz, que va atiar la seva renúncia com a secretari general el 2016. Un revés a Andalusia se sumaria a la fotografia de Colón com a mostra de desaprovació de la seva gestió del conflicte a Catalunya.