L’espanyolisme es frega les mans amb la missió del Parlament Europeu a les escoles catalanes

  • Impulsada pel PP i Ciutadans, la missió ha estat denunciada per la Plataforma per la Llengua i boicotada per les famílies europees de l'Esquerra, els Verds i els socialistes, que l'ha titllada de farsa

VilaWeb
Entrada de l'escola de Turó del Drac de Canet de Mar, on un dels pares que es reunirà amb la missió ha aconseguit d'imposar-hi un 25% de castellà

Redacció

17.12.2023 - 21:40
00:00
00:00

Després de mesos de preparació, aquesta tarda començarà a Barcelona la missió amb què un grup d’eurodiputats de dreta i extrema dreta pretendran d’avaluar la situació del castellà a les aules catalanes. Derivada d’una petició d’una entitat espanyolista i proposada pel grup de Ciutadans, la missió ha estat possible gràcies als esforços de la popular Dolors Montserrat, que s’ha aprofitat del càrrec de presidenta del Comitè de Peticions del Parlament Europeu (PETI) per investigar una qüestió que no entra dins les competències de la cambra. La convocatòria –en què abunden les reunions amb agents que han estat fonamentals en l’ofensiva judicial contra la immersió– ha aixecat molta polseguera per una agenda que entitats com ara la Plataforma de la Llengua han titllat d’esbiaixada, i que ha empès les famílies de l’Esquerra, els Verds i els socialistes a boicotar-la.

Proposada per Ciutadans, forçada pel PP

Els orígens de la missió es remunten al 2017, quan l’entitat espanyolista Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) va presentar una petició davant el PETI perquè la cambra investigués la suposada discriminació lingüística als alumnes castellanoparlants en el sistema educatiu català. Dolors Montserrat, portaveu del PP europeu i presidenta de l’òrgan, en recollí el testimoni i aprovà, l’octubre de l’any passat, una missió a Catalunya per a avaluar la qüestió –per bé que Brussel·les no disposa de competències en aquest àmbit i que la Comissió Europeu mateixa ha dit a Montserrat que no veu raons per a intervenir-hi.

La missió és una petició expressa del grup de Ciutadans, que ha emprat el cas com a plataforma per a marcar perfil en una de les poques cambres en què manté representació. Tant Jordi Cañas com Maite Pagazaurtundúa, dos dels eurodiputats de la formació, han aprofitat els mesos previs al començament de la missió per emetre al ple tota mena de filípiques contra la immersió lingüística, que no han dubtat a titllar de “model de fracàs” i de “política de control social, d’autocensura i de llibertat”, entre més qualificatius.

“Han optat per una agenda absolutament esbiaixada”

La missió, impulsada per Ciutadans i aprovada per una representant del PP espanyol, es nodrirà de manera gairebé exclusiva de diputats de la dreta i l’extrema dreta europea, incloent-hi l’espanyol Jorge Buxadé (Vox), la italiana Gianna Gancia (Lega Nord), la francesa Virginie Joron (Rassemblement National) i el polonès Kosma Złotowski (Llei i Justícia).

A banda de la catalana Diana Riba, d’ERC, una de les poques notes discordants a aquesta hegemonia de la dreta havia de ser l’espanyola Cristina Maestre, eurodiputada pel PSOE. Tanmateix, Maestre comunicà dimarts a la cambra que abandonava la missió perquè, segons que explicà en un comunicat divendres, “l’agenda està tan polititzada, i tan feta a mida per a l’estratègia de desprestigi de la dreta, que cap eurodiputat socialista de cap país no està disposat a participar-hi”. I afegí, després de titllar la missió de sainet i de farsa: “Els socialistes vam proposar que la visita tingués en compte tota la diversitat de centres educatius, com també la societat civil i els agents socials. Les dretes s’hi han negat i han optat per una agenda absolutament esbiaixada.”

Per si no n’hi hagués prou, la socialista també recordà que la qüestió de la diversitat lingüística a Catalunya ja s’ha debatut ni més ni menys que quatre vegades al PETI, i que aquest “abús en la gestió de l’agenda” per part del PP europeu ha impedit de tractar unes altres peticions ciutadanes. “Tal com hem denunciat moltes vegades, Montserrat no ha dubtat a forçar els procediments i dur aquesta cambra una vegada i una altra a qüestions que la Comissió Europea mateixa ha reiterat que no són competència de la UE”, sentencià.

La Plataforma per la Llengua també es pronuncia contra la missió

Maestre no és pas l’única que ha denunciat el biaix espanyolista de la missió, que ha estat boicotada tant per la família europea dels socialistes com per l’Esquerra i els Verds. Divendres, la Plataforma per la Llengua va enviar una carta a la presidenta del Parlament Europeu, la popular maltesa Roberta Metsola, en què denunciava que la visita no era sinó un intent de l’eurodiputada Dolors Montserrat d’atacar els catalanoparlants i el model d’escola en català, en un abús de les seves responsabilitats com a presidenta del PETI.

En la carta, el president, Òscar Escuder, demanava a Metsola que hi intervingués per posar fi a les manipulacions partidistes de Montserrat. “La gestió esbiaixada del comitè té un impacte greu en l’exercici del dret de petició, que és un dret integral dels ciutadans de la UE. Això fa que els ciutadans perdin la confiança en la capacitat del parlament d’exercir aquest dret”, escrigué. I recordà, tot seguint els pronunciaments de la Comissió, que el parlament no tenia competències per a avaluar o intervenir en l’ensenyament a Catalunya.

L’espanyolisme, el gran protagonista de l’agenda de la missió

L’agenda de la comitiva és plena de reunions amb detractors de la immersió lingüística. De fet, la primera tasca de la missió serà una reunió aquesta tarda amb un grup de sis pares espanyolistes que consten a l’agenda oficial com a familiars d’alumnes “afectats” per l’ensenyament en català. Entre aquest grup es troben alguns dels noms que han encapçalat l’ofensiva contra la immersió a la justícia espanyola i les institucions europees, com ara Javier Pulido, ex-candidat municipal de Ciutadans a Canet de Mar i responsable de la sentència del TSJC que obligà l’escola Turó del Drac a fer més hores de castellà, i Ana Losada, ex-candidata del PP a l’Hospitalet de Llobregat i presidenta de l’AEB. Els representants de l’entitat, que han assenyalat la immersió com “una causa molt important” en el daltabaix de les proves PISA a Catalunya, ja han avançat que estan esperançats per la missió. Iolanda Segura, portaveu de l’USTEC-STEs, serà previsiblement l’única partidària de la immersió en la reunió d’aquesta tarda.

Demà al matí, els eurodiputats es reuniran amb el president del TSJC, Jesús María Barrientos, i el jutge Javier Aguayo, dos dels responsables principals de les sentències contra la immersió lingüística. Després d’una visita a dos centres del Prat de Llobregat, un dels quals fa un 25% d’hores en castellà, la comitiva es reunirà amb un grup de representants de la Fundació Bofill i amb Carlos Silva, representant de l’associació espanyolista Docentes Libres i ex-candidat municipal de Ciutadans a Barcelona. Silva, vinculat també a l’AEB, ostenta un extens currículum en els cercles de l’activisme espanyolista en què destaquen diferents càrrecs a la difunta UPyD. Així com en el cas de Segura, la reunió amb els representants de la Fundació Bofill va ser proposada pel grup socialista abans d’abandonar la missió.

A la tarda, els eurodiputats es reuniran amb la consellera Anna Simó, que ha titllat públicament la missió de demencial, i amb representants del Consell Escolar de Catalunya, el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu i la directora de l’Alta Inspecció Educativa. La visita conclourà l’endemà, dimecres, amb una reunió amb la síndica de greuges, Esther Giménez Salinas.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
303112345678910111213141516171819202122232425262728293031123456789
dldtdcdjdvdsdg
303112345678910111213141516171819202122232425262728293031123456789
Fer-me'n subscriptor