Espanya va denegar 7 de cada 10 peticions d’asil examinades el 2015, segons CEAR

  • Espanya va denegar el 68,5% de les sol·licituds d'asil que va examinar l'any passat, quan va rebre entorn de 15.000 peticions i es va pronunciar sobre 3.000 casos, segons les dades oficials recollits a l'informe anual de CEAR, que denuncia l'"alarmant reculada" del dret de refugi tant a nivell nacional com europeu durant 2015.

VilaWeb
Redacció
16.06.2016 - 14:15

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

Espanya va denegar el 68,5% de les sol·licituds d’asil que va examinar l’any passat, quan va rebre entorn de 15.000 peticions i es va pronunciar sobre 3.000 casos, segons les dades oficials recollits a l’informe anual de CEAR, que denuncia l'”alarmant reculada” del dret de refugi tant a nivell nacional com europeu durant 2015.

L’informe, presentat aquest dijous pel president de CEAR, Carlos Berzosa; i la seva secretària general, Estrella Galán; detalla que malgrat l’increment registrat en la xifra de peticions d’asil, que van passar de 5.947 el 2014 a 14.881 segons les dades provisionals d’Interior, Espanya va tornar a rebre l’any passat “un percentatge ínfim”, inferior a l’1%, de totes les sol·licituds presentades a la Unió Europea.

A més, explica que tot i que el nombre de peticions es va triplicar, la protecció va caure: es va concedir l’estatut de refugiat a 220 persones, front a les 384 que la van obtenir el 2014; i es va donar protecció subsidiària –assistència semblant però de caràcter temporal– a 800 més, quan el 2014 la van rebre 1.199.

Mentrestant, el percentatge de persones que va veure rebutjada la protecció va pujar del 56,14% el 2014 al 68,52% i “no es va concedir la residència per raons humanitàries a ni a una sola de les 2.200 persones als qui va denegar la protecció internacional”, conforme diu l’informe. Per a CEAR, és la prova que “el precari compromís del Govern amb les persones refugiades va minvar encara més el 2015”.

“Resulta alarmant que davant de l’augment de sol·licituds de protecció de persones que procedeixen de països en conflicte els índexs concessió hagin disminuït. A això cal afegir que segueix identificant-se un tracte diferenciat cap als sol·licitants d’origen sirià i els que procedeixen d’altres països en conflicte com Ucraïna o Mali, els expedients dels quals estan “congelats” a l’espera que els conflictes arribin al seu final”, denuncia l’organització.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor