03.11.2022 - 15:23
|
Actualització: 04.11.2022 - 09:45
La Junta Electoral espanyola (JEC) no ha respost a la demanda que li feia la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, quan va exigir per carta a aquest organisme que li fes arribar la llista dels cinquanta-nou eurodiputats que corresponen a la circumscripció espanyola. D’ençà del començament de la legislatura, la JEC només va informar de cinquanta-cinc dels eurodiputats electes, deixant de banda en aquell moment Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, i, després, també Clara Ponsatí (que va entrar després del Brexit) i Jordi Solé (que va cobrir la vacant de Junqueras). En canvi, la resposta de la JEC, que s’ha reunit avui a migdia, és que els quatre eurodiputats no poden tenir tal consideració perquè no van jurar la constitució espanyola, i critiquen l’anterior president de l’eurocambra, el traspassat David Sassoli, per haver-los obert la porta després de la sentència de TJUE del desembre del 2019 sobre Junqueras.
Aquella sentència deixava clar que els eurodiputats tenen aquesta condició d’ençà del moment que són proclamats electes, i que el requisit de jurament de la constitució espanyola no pot ser un obstacle. I el Tribunal General de la UE va dictaminar en una sentència del mes de juliol passat que tots ells tenien la condició d’eurodiputats des del moment que van ser proclamats electes. Tanmateix, la JEC respon a Metsola que no ho són, que no han jurat la constitució i que per això les autoritats espanyoles no van comunicar mai la llista completa dels eurodiputats. Diu la JEC que tots ells han d’anar abans a Madrid a jurar la constitució.
“La Junta Electoral Central considera que el senyor Puigdemont no ha adquirit la condició plena de diputat al Parlament Europeu per no haver complert el requisit d’acatament constitucional previst a l’article 244.2 de la LOREG”, diu la resolució que ha difós l’ACN. I encara afegeix: “El seu escó ha de quedar vacant temporalment fins que es produeixi aquest acatament, amb la suspensió dels seus drets i prerrogatives en els mateixos termes.”
La demanda de Metsola no ha estat atesa. En la carta que va adreçar a la JEC, a la qual va tenir accés VilaWeb, la presidenta del Parlament Europeu recordava que Espanya té un dret de cooperació lleial amb el Parlament Europeu. “Part d’aquest deure consisteix en l’obligació de notificar una llista completa de diputats oficialment electes per tal de permetre al Parlament Europeu desenvolupar la seva funció amb el nombre total dels membres que en són part”, deia. I afegia: “Per tant, convido el Regne d’Espanya a designar sense demora el nombre de persones corresponent al nombre d’escons que li han estat assignats.”
Anàlisi de Josep Casulleras: Una causa tapada a Luxemburg té les claus jurídiques del retorn de Puigdemont
Tot plegat ve d’una maniobra de l’eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, provant de qüestionar la condició d’eurodiputats de tots ells. Vázquez, com a president de la Comissió d’Afers Jurídics del Parlament Europeu, es va posar en contacte amb l’equip de la presidenta, Roberta Metsola, per dir-los que no havien pogut comprovar les credencials d’aquests quatre eurodiputats, que hi mancava documentació que haurien d’haver lliurat les autoritats espanyoles. I volia que Metsola li digués a la Junta Electoral espanyola (JEC) que “enviessin la notificació i la documentació per a la verificació de les credencials o, en cas que no fos possible, l’explicació de per què no hi és i les conseqüències que se’n derivin”.
Però Metsola va enviar una carta amb un to i un missatge molt diferent: que la JEC enviés la llista completa d’eurodiputats.
Carles Puigdemont ha reaccionat a la resolució de la JEC: “El Parlament Europeu fa una petició senzilla a l’Estat espanyol, en poques línies perquè ho entenguin. Li responen amb un embolic de 10 pàgines… sense incloure la llista per la qual el Parlament preguntava”, ha dit en una piulada a Twitter. “Això és trumpisme. Però com que és nom d’Espanya i del rei, tots xiulant”, afegeix.
El Parlament Europeu fa una petició senzilla a l’Estat espanyol, en poques línies perquè ho entenguin. Li responen amb un embolic de 10 pàgines… sense incloure la llista per la qual el Parlament preguntava. Això és trumpisme. Però com que és nom d’Espanya i del rei, tots xiulant https://t.co/n5LQc7Ef57 pic.twitter.com/M2LiWjqa3H
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) November 3, 2022