Espanya prendrà el comandament de la ‘Operació Sophia’ contra les màfies d’immigració de la UE l’1 de setembre

  • L'Estat Major de la Defensa espanyol, que depèn del Ministeri de Defensa, prendrà el proper 1 de setembre el comandament de l'Operació Sophia o European Union Nalva Force - Mediterranean (EUNAVFOR MED SOPHIA), que es va llançar el 22 de juny de 2015 amb l'objectiu militar d'identificar, capturar i desfer-se dels mitjans que usin o se sospiti que utilitzin els contrabandistes i els traficants d'immigrants en el Mediterrani, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri de Defensa.

VilaWeb
Redacció
27.08.2017 - 13:44

MADRID, 27 (EUROPA PRESS)

L’Estat Major de la Defensa espanyol, que depèn del Ministeri de Defensa, prendrà el proper 1 de setembre el comandament de l’Operació Sophia o European Union Nalva Force – Mediterranean (EUNAVFOR MED SOPHIA), que es va llançar el 22 de juny de 2015 amb l’objectiu militar d’identificar, capturar i desfer-se dels mitjans que usin o se sospiti que utilitzin els contrabandistes i els traficants d’immigrants en el Mediterrani, segons han informat a Europa Press fonts del Ministeri de Defensa.

D’aquesta manera, Espanya dirigirà la Caserna General de la força (FHQ), és a dir, la coordinació tàctica de les unitats navals i aèries participants en l’operació, amb l’ús del buc ‘Cantàbria’. La caserna general operacional continuarà estant a Roma (Itàlia), però Espanya s’encarregarà de liderar l’operació en el mar.

El Buc d’Aprovisionament de Combat (BAC) ‘Cantàbria’ compta amb una dotació de 168 persones; un Equip Operatiu de Seguretat (EOS) d’onze persones; una Unitat Aèria Embarcada (UNAEMB), amb un helo AB-212 i dotze persones; i els 45 membres del FHQ, dels quals quinze són espanyols. En total hi haurà 236 persones a bord del buc de comandament espanyol.

Aquesta operació, de la qual formen part més de 2.380 persones i 25 països, constitueix una de les mesures de la Unió Europea encaminades a acabar amb la tragèdia humanitària que s’està produint en el Mediterrani, contribuint a la lluita contra la inestabilitat a la regió per incrementar la seguretat tant de les poblacions de l’àrea com dels ciutadans de la UE.

ESPANYA VA DONAR UN “PAS AL CAPDAVANT”

Durant la cimera de ministres de Defensa celebrada el passat mes d’abril a Malta, Itàlia va demanar als 25 països que participen en l’Operació Sophia que aportessin un buc de comandament per poder rellevar als seus. Espanya, segons ha assegurat el Ministeri de Defensa espanyol, va ser l'”únic país” que va donar un “pas al capdavant” en aquest repte, oferint-se a liderar aquesta operació.

L’Operació Sofia ajuda, dins de la resposta integral de la UE a la immigració il·legal, referent a la lluita contra les xarxes de contraban responsables de la pèrdua de vides en el mar.

A més, té l’objectiu de lluitar i infringir el model de negoci muntat per les xarxes de contraban i trànsit d’éssers humans en el Mediterrani, així com contribuir a reduir les possibles pèrdues de vides que es produeixen com a conseqüència.

Espanya també aporta a aquesta missió un destacament de l’Exèrcit de l’Aire a la base aèria de Sigonella (Itàlia), consistent en un avió D-4 VIGMA de patrulla marítima i un contingent d’aproximadament 40 militars. Així mateix, l’Armada Espanyola aporta una fragata amb una dotació d’uns 200 marins.

Gràcies a aquesta operació, segons dades aportades pel Ministeri de Defensa, fins al 10 de gener de 2017 un total de 101 sospitosos de trànsit il·legal han estat arrestats per les autoritats italianes; 372 embarcacions han estat neutralitzades, evitant que poguessin ser reutilitzades pels traficants de persones; i s’han dut a terme 306 intervencions en el marc de les operacions d’embargament d’armes.

A més, les unitats EUNAVFOR MED han salvat la vida a 39.660 persones, de les quals 31.171 eren homes, 5.926 dones, 2.537 nens i 26 bebès.

En la missió participen 25 Estats Membres, dels quals 20 aporten personal militar (Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Estònia, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Letònia, Lituània, Holanda, Polònia, Portugal, Romania, Espanya, Suècia i el Regne Unit); quatre aporten personal militar i fons econòmics per a l’ensinistrament de personal libi (Luxemburg, Malta, Eslovènia, República Txeca); i un aporta fons per a l’ensinistrament de personal libi (República Eslovaca).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor