Espanya, possible còmplice de crims de guerra al Iemen

  • L'ONG l'acusa de vendre armament i participar en la fabricació d'avions de combat que s'han utilitzat sobre la població civil del Iemen

VilaWeb
Redacció
12.05.2022 - 11:22
Actualització: 12.05.2022 - 16:06

Un informe d’Amnistia Internacional (AI) elaborat de la mà del Centre Delàs de Barcelona i l’European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR) denuncia presumptes crims de guerra al Iemen per part de la coalició liderada per Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units (EAU). Entre les proves recollides assenyalen que la fabricació i exportació d’armes i avions de combat des de l’estat espanyol, motiu pel qual l’ONG assenyala el govern de Pedro Sánchez com a possible còmplice dels crims de guerra.

L’informe, fet públic aquesta matinada, se centra en les llicències concedides pel govern espanyol per exportar armament als països de la coalició en els últims anys, i en l’avió de combat Eurofighter Typhoon i l’aeronau de reabastiment en vol A330 MRTT, projectes en els quals participen les plantes que Airbus té a Illescas (Toledo) i Getafe (Madrid).

Segons apunten, es calcula que gairebé 20.000 persones han mort o resultat ferides en aquests atacs aeris des del 2015 i que hi ha 2,5 milions de desplaçats interns al país.

AI, que ja el desembre del 2019 va demanar a la fiscalia de la Cort Penal Internacional que obrís una investigació als càrrecs governamentals i als directius d’empreses europees d’armament relacionats amb denúncies sobre crims de guerra al Iemen, aporta ara aquesta nova anàlisi per reforçar aquesta sol·licitud.

En l’informe s’inclou la resposta d’Airbus Defence and Space a la seva denúncia, una missiva en la qual l’empresa assegura que respecta els drets humans i les normatives nacionals i internacionals sobre armament i nega que pugui acusar els seus directius d’haver contribuït a la comissió de crims de guerra.

En el seu estudi, AI, el Centre Delàs i l’ECCHR recullen denúncies de crims de guerra sobre la població civil iemenita i destaquen que les exportacions espanyoles d’armes a Aràbia Saudita i Emirats Àrabs Units entre 2015 i el primer semestre del 2021 van sumar 1.306,9 milions i 311,2 milions, respectivament.

A més, afegeixen, diverses parts de l’Eurofighter es fabriquen a les instal·lacions d’Airbus a Illescas i Getafe i després són lliurades a BAE Systems al Regne Unit, responsable de la seva exportació final a l’Aràbia Saudita; i almenys l’última de les aeronaus A330-MRTT venuda per Espanya a aquest país del Golf va ser lliurada després d’iniciar-se l’operació “Tempesta Decisiva” sobre el Iemen el març del 2015.

Hi ha també informacions públiques que indiquen que alguns d’aquests aparells han estat sotmesos a tasques de manteniment a Espanya, apunten.

“Els materials militars espanyols constitueixen una part important d’alguns dels elements que usa la coalició al Iemen. Com es desprèn de l’estructura de les flotes aèries de l’Aràbia Saudita i dels EAU respectivament, les aeronaus Eurofighter i l’A330 MRTT de reabastiment són molt importants per a les seves flotes. Les peces de recanvi i els components espanyols són essencials per a tots dos tipus d’aeronaus”, es destaca en l’informe.

No oculten els autors de la investigació els avanços en la legislació espanyola per al control de les exportacions d’armament i que són diversos els països europeus que participen en el consorci Airbus i que podrien també estar contribuint a la comissió de presumptes crims de guerra, com el Regne Unit, França, Itàlia o Alemanya.

Si s’ha fet un informe específic sobre Espanya, explica a Efe el codirector del programa d’empreses i Drets Humans d’ECCHR, Christian Schliemann-Radbruch, és per la “foscor” que segueix envoltant aquesta qüestió, que en altres països ha estat objecte d’informes parlamentaris i investigacions judicials o ha derivat en reformes legals.

Les tres ONG demanen al govern espanyol una recerca independent sobre l’ús dels avions en qüestió en els bombardejos sobre el Iemen i suspendre les llicències per exportar les seves peces.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor