30.12.2022 - 14:00
|
Actualització: 30.12.2022 - 16:35
Darrer discurs de Cap d’Any de la legislatura. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha esmentat com a primer desig per a l’any vinent la pau. Ha parlat de Vladímir Putin com d’un sàtrapa i un tirà que ha causat una guerra immoral i inhumana al cor d’Europa. “Com no recordar aquests dies les víctimes. Mares desconsolades, famílies destrossades, milers de vides perdudes”. Puig ha recordat que el País Valencià ha acollit 40.000 persones vingudes d’Ucraïna i que s’han escolaritzat la meitat de tots els xiquets que han arribat a l’estat espanyol.
“La guerra ha impactat de ple en les nostres vides. Tot s’ha fet més car, més difícil, més incert. Per això, la prioritat màxima de la Generalitat és la lluita contra la inflació”, ha dit Puig, que ha recordat que avui el Consell ha aprovat una sèrie de mesures per a reforçar les que havia activat l’estat espanyol. Una sèrie d’accions, ha dit, que s’afegeixen a la reforma fiscal, que rebaixarà el tram autonòmic dels imposts, segons que ha dit, al 97% dels valencians.
Estabilitat política
El cap del Consell ha recordat que el pressupost s’havia aprovat dins el termini establert per vuitena volta consecutiva. “Som l’única comunitat de les quatre més poblades que ho ha aconseguit.” Segons Puig, això obre una estabilitat que permet d’esperar l’any 2023 amb confiança i amb ambició de progrés.
Puig ha exhibit el rècord històric de treballadors al País Valencià: 2.076.000 ocupats. “Vull donar les gràcies a l’esforç diari d’empreses, de treballadors, d’autònoms, que han demostrat una capacitat de superació admirable en un temps tan complex”. I a partir d’ací ha reivindicat la feina feta els darrers set anys, els que fa que govern el Botànic. El president ha tornat a emprar l’expressió que ha encunyat: la via valenciana. I tot això ho ha lligat amb l’arribada de la fàbrica de bateries de Volkswagen a Sagunt, que Puig considera que és el seu èxit més important. Ha tornat a recordar els esforços i les negociacions discretes que van fer durant més d’un any. Això, i l’elecció de Ford de la planta d’Almussafes per a fabricar els motors elèctrics i les altres indústries que s’hi instal·laran fan que el president considere que el País Valencià es convertirà en referència europea de la mobilitat. “Això impulsarà l’objectiu econòmic d’aquesta dècada, una reindustrialització social, digital i sostenible” per a ampliar el mapa d’oportunitats, ha dit.
Remeis contra una Espanya dividida
Ximo Puig ha mirat cap a Espanya per demanar-se per què tanta divisió i tanta crispació i tant de soroll. “Espanya necessita un retrobament. Ho sap qualsevol demòcrata. Ni negociar és una debilitat, ni cedir és una rendició, ni pactar és trair”, ha dit. Ha citat la renovació del Tribunal Constitucional com una fita que hauria d’encetar un cicle de grans pactes. A continuació, ha convocat a un acord. “És l’hora de reiniciar. Parem, parlem i pactem”, ha dit, i ha tornat a posar els valors de respecte de la societat valenciana. Una societat honrada, ha dit, abans de posar exemples amb noms i cognoms de persones anònimes que fan coses singulars. Ha citat també les víctimes de la violència masclista per a dir que aquesta anomalia és insuportable.
I per a rematar el discurs, que ha durat onze minuts, Puig ha recordat que encara que l’any 2022 ha estat l’any de la tornada, la covid continua present i cal estar alerta. Ha demanat prudència i vaccinació contra tots els virus respiratoris. El president ha fet una referència explícita a les cadires buides que enguany hi haurà a les cases on ha faltat algun familiar. Aquest estiu es va morir, a 92 anys, Joaquín Puig, el pare del president.
Abans d’acabar, Ximo Puig ha recordat el cinquantè aniversari de la mort de Max Aub i ha triat una frase per a tancar el discurs: “Sempre es pot triar, un escull sempre, encara que no vulga, viure és escollir”.
Els detalls del discurs
Enguany, Ximo Puig no ha cercat cap edifici o paratge emblemàtic, sinó que ha fet el discurs de Cap d’Any al Saló de Corts del Palau de la Generalitat, que ha fet 600 anys. L’ha qualificat de símbol de retrobada i ha recordat també els quaranta anys de l’estatut d’autonomia.
Com cada any, el departament de comunicació de Presidència ha explicat quins eren els detalls que envoltaven el discurs i que es veien en les imatges de televisió. Hi havia un peluix en forma de cavallet que li va regalar Marisa, una xiqueta ucraïnesa de sis anys, refugiada a Alacant que ja havia aparegut en altres fotografies del despatx. També hi havia una antologia de Rafael Brines, que és el poeta de capçalera del president; una fotografia de Willy Brand, com a símbol de la necessitat de retrobada, i un catàleg del pintor valencià Joan Genovés, autor del quadre L’abraçada.